България на косъм от национална трагедия, в Пирогов е било страшно

България на косъм от национална трагедия, в Пирогов е било страшно
A A+ A++ A

България се е разминала с голяма национална трагедия с много жертви. Това заяви на извънреден брифинг и. д. шефът на "Пирогов" проф. Николай Габровски. Тази информация бе потвърдена и от министъра на вътрешните работи Младен Маринов и здравния министър Кирил Ананиев.

Както стана ясно, при взрив на кислородна бутилка във вътрешното отделение на  "Пирогов" е възникнал пожар, двама пациенти на 68 и на 57 години загинаха, а 100 души са били евакуирани.

"Изключена е възможността това да е злонамерено действие, тоест терористичен акт. Текат процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура”, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Министърът увери, че пожарът е бил потушен напълно изключително бързо. Той допълни, че предстои да бъде направена цялостна инспекция на сградата, тъй като има и рухнала стена.

Проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява. "По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние ", каза още проф. Николай Габровски.

По случая е образувано досъдебно производство.

Уведомени са близките на загиналите. Няма опасност за живота на обгазените. Пряко застрашен е бил животът на 80 души. Болницата в момента работи нормално, каза здравният министър Кирил Ананиев на брифинг пред болницата.

"Пирогов" обяви гореща линия за информация след инцидента за близки на пациенти:

02 91 54 540

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници