Голям пожар бушува и край Атина

Голям пожар бушува и край Атина
Всяка година Гърция се бори с огнената стихия на много фронтове. Снимка: bTV, Архив
A A+ A++ A

Голям горски пожар избухна рано в събота край североизточните квартали на гръцката столица, като огънят бушува в близост до казарма на гръцката армия.

„Пожарът е обхванал гориста местност и се разпростира на дълъг фронт,” съобщи пред гръцката телевизия NET Никос Пепас, заместник-кмет на община Дионисос.

От местната пътна полиция обявиха, че като предпазна мярка отклоняват движението по националната автомагистрала северно от Атина, предаде АФП.

Пожарът е тръгнал призори от района на малкото градче Афиднес, допълва бТВ.

По информация на държавната осведомителна агенция АНА около 100 огнеборци, четири самолета и два хеликоптера са изпратени, за да овладеят разпространението на огъня.

Същият район беше опустошен от горски пожари през лятото на 2009 година.

Всяка година Гърция се бори с огнената стихия на много фронтове. За избухването на пожарите допринасят високите температури и силният вятър, но според властите често става въпрос и за умишлени палежи.

Тази седмица гръцките сеизмолози обявиха, че месеците юни и юли са били най-горещите, откакто в страната се правят редовни замервания.

Най-големият пожар тази година избухна на остров Хиос, където за една седмица огънят изпепели огромни площи с овощни насаждения.

По-рано този месец пожар застраши манастирите в Света гора. В борбата с огъня на Атон се включиха и пожарникари от България.

#Гърция #Атина #пожар #Света гора #Атон #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници