„Лекари и експерти се събират в София за обсъждане на проблемите със замърсения въздух

„Лекари и експерти се събират в София за обсъждане на проблемите със замърсения въздух
A A+ A++ A

Здравен форум „Въздух“ ще събере на едно място лекари и експерти в други сфери, свързани с причините за високите нива на замърсяване на въздуха в България и възможни решения. Срещата цели започване на систематични общи усилия за предпазване на населението от непосредствените ефекти на въздушното замърсяване и дългосрочните решения на проблема. За втора поредна година в София се организира Здравен форум „Въздух“, част от международната инициатива Unmask my city. Организатори са Сдружение “Въздух за здраве” и Health and Environment Alliance (HEAL).

Събитието ще събере в една зала не само специалисти от различни лечебни заведения и медицински специалности, но и експерти в други области, пряко свързани с качеството на въздуха. Икономисти, урбанисти, експерти в областта на околната среда, представители на Световната банка, както и на Световна здравна организация ще водят панели, чиято цел ще е сглобяване на общата картина от всички причини, влияещи върху качеството на въздуха и нашето здраве, както и възможните мерки. Сред панелистите ще бъдат Светлана Йорданова от Министерство на здравеопазването, Елица Панайотова от Зелена София, Ивайло Хлебаров от За Земята, здравният икономист Аркади Шарков, урбанисът Ангел Буров, Петър Киров от AirВg.info и др.

Следобедът ще бъде посветен на две практически работни групи, насочени към медици - „Здравни аспекти на въздушното замърсяване“ и „Технологични аспекти на въздушното замърсяване“. Целта на двете практически обучения е обсъждането на данни и случаи, свързани с качеството на въздуха, превенция, както и възможностите за използване на дигиталните технологии за работа с пациенти, потенциално изложени на замърсяване. Участието за лекари е безплатно, а заявка може да се подаде на сайта на Въздух за здраве. bit.ly/umc_bg „Влошеното качество на въздуха е преди всичко здравен проблем и то такъв, свързан с неотложност. Това е също и комплексен проблем, чието решаване изисква холистичен подход и много тясна работа между различни специалисти. Надяваме се Форум „Въздух“ да е фокус и посока в систематичните ни усилия за подобряването на осведомеността на колегите лекари по темата. Замърсеният въздух е в основата или фактор за обострянето на редица хронични състояния, а също е сред основните причини на инфаркт, инсулт и други животозастрашаващи състояния“ – сподели др. Александър Симидчиев, пулмолог и Председател на сдружение „Въздух за здраве“. Новината за предстоящото събитие идва в период, в който въздушното замърсяване в големите ни градове градовете отново се състезава с високите нива на замърсяване в света. Събитието ще се проведе На 11 ти декември от 9.30 в конгресен център Глобус (сградата на КНСБ)

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници