И Оланд категоричен: Гърция остава в еврозоната!

И Оланд категоричен: Гърция остава в еврозоната!
Според Оланд Атина трябва да покаже, че изпълнява програмата си и че нейните ръководители са решени да извървят пътя докрай. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Гърция е в еврозоната и трябва да остане тук, подчерта френският президент Франсоа Оланд след среща с гръцкия премиер Андонис Самарас.

„Въпросът за излизане на Гърция от еврозоната не стои,” заяви Оланд, цитиран от АФП и бТВ.

По думите на френския държавен глава обаче Гърция трябва да докаже, че спазва ангажиментите си за оздравяването на бюджета, които гръцкият премиер Андонис Самарас обеща да изпълни.

Според Оланд Атина трябва да покаже, че изпълнява програмата си и че нейните ръководители са решени да извървят пътя докрай.

На пресконференция след срещата Самарас заяви, че е пристигнал в Париж, за да каже, че Гърция ще остане в клуба на държавите, използващи общата европейска валута и ще може да играе важна роля в Европейския съюз.

„Смятам, че ще можем да постигнем целите си и да спазим ангажиментите си, да намалим дефицитите, дълга и да извършим започнатите структурни реформи в приватизацията и правосъдието в данъчната сфера”, подчерта Андонис Самарас.

В петък гръцкият премиер поиска двегодишна отсрочка, за да вкара в ред сметките на страната.

След разговор с германския канцлер Ангела Меркел той подчерта, че гръцките власти не искат повече пари от европейските си партньори, а „глътка въздух”.

#Гърция #Франция #еврозона #Франсоа Оланд #Президент на Франция #Андонис Самарас #премиер на Гърция #Париж #Европейския съюз #Ангела Меркел #Канцлер на Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници