Задължителна застраховка срещу бедствия за общински имоти предлага кабинетът

Задължителна застраховка срещу бедствия за общински имоти предлага кабинетът
Томислав Дончев е автор на идеята за задължителното застраховане, записана в проектопромени в Закона за общинската собственост. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общините да бъдат задължени да застраховат имотите публична общинска собственост срещу „природни бедствия и земетресение", предлага министърът по управлението на евросредствата Томислав Дончев.

Идеята е записана в проектопромени в Закона за общинската собственост, които ще бъдат гласувани на заседанието на правителството в сряда.

Задължението ще се отнася само до публичните общински имоти, а кои сгради частна общинска собственост в дадена община да се застраховат задължително ще определя общинският съвет, гласят промените.

Предлаганата мярка цели по-безболезнено преодоляване на щетите от бедствия и е съгласувана с националното сдружение на общините, съобщи правителствената пресслужба.

И в момента Законът за общинската собственост задължава местната администрация да застрахова имотите, но не конкретизира обхвата на рисковете, срещу които те да се застраховат.

„Местните власти, когато застраховат публичната общинска собственост, задължително да включват риска от земетресения в застраховките. Нещо, което към момента не беше уредено. Колегите от МРРБ подготвят аналогичен текст в Закона за държавната собственост и оттук нататък остава тежкият въпрос по какъв начин на държавно ниво се уреждат нещата с частните сгради, което е последната стъпка," коментира Томислав Дончев по БНР.

Поправките в Закона ще позволят компенсиране на общинските разходи при ремонтирането на засегнатите имоти общинска собственост.

Дневният ред включва и отпускането на пенсия за особени заслуги на железничаря Раденко Митев.

На 29 юли 1987 година Раденко Митев спасява десетки човешки животи като предотвратява тежка железопътна катастрофа между пътнически и товарен влак, които се движели един срещу друг.

Раденко Митев успява да изключи напрежението в контактната мрежа като хвърля метален прът върху нея и по тази начин блокира движението на композициите.

#Томислав Дончев #Закон за общинската собственост #застраховане #природни бедствия #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници