Вирусологът акад. Гълъбов каза кое лекарство трябва да купи България и разкри, че COVID-19 навлиза в кръвта

Вирусологът акад. Гълъбов каза кое лекарство трябва да купи България и разкри, че COVID-19 навлиза в кръвта
A A+ A++ A

Би било добре България притежава лекарството Барицитиниб за лечение на заразените с  коронавируса COVID-19. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия вирусологът академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.

Според него епидемията, която обхвана целия свят, няма да приключи със затоплянето на времето. 

Той уточни, че инкубационният период на грипа е два дни и при него няма симптоми на белодробно засягане, а има повишена температура, болка в мускулите и главоболие, докато при коронавируса още в началото се появяват проблеми в дишането.

„Кашлицата при грипа е чак след няколко дни, а при коронавирусната инфекция веднага започва и става все по-силна. Грипният вирус не навлиза в кръвта. Той поразява дихателните пътища. Коронавирусът засяга алвеолите, а това може да доведе до задух и организмът трудно би издържаш дълго време”, обясни академикът.

„При грипа има доста ефикасни лекарства. Те трябва да се приемат най-късно на втория ден. Освен това се приема и антиоксидант - Витамин Е, за да не бъде увреден организма. При коронавирусната инфекция се приема ремдезивир. Не знам дали в България го има, но трябва да го купят. Световната здравна организация не го обявява, защото все още нещата са на фаза окончателно изясняване“, добави той.

„Това лекарство е изпитано първо срещу ебола с успех. Китайците пък пробват хлорокин, както и комбинация от медикаменти срещу СПИН, които обаче са доста токсични. Има ефект при носителите на ХИВ вируса. Те не допускат развитието на болестта. В Китай измислиха и терапията със серум от вече преболедували. Всеки заразен с коронавирус се подлага на механична вентилация и противовъзпалително средство”, заяви акад. Гълъбов.

„При поразяването на алвиолите в бронхиалното дърво се натрупва възпалителна течност. При епидемията от САРС през 2002 г. опитваха лечение с кортизон, който е забранен като противовирусно средство. Сега е разработено друго лекарство, което се счита, че има защитен ефект“, каза още той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници