Ето кои страни са блокирани заради коронавируса

Ето кои страни са блокирани заради коронавируса
A A+ A++ A

 Държавите по света прилагат мерки за забавяне на разпространението на новия коронавирус, от националните карантини до закриването на училищата. След скок в случаите на COVID-19 в Италия, премиерът на Италия Джузепе Конте постави цялата страна на блокиране, ограничавайки пътуванията, свободното време, работата, църковните и други аспекти на живота на своите 60 милиона граждани.

Италия има най-високата смъртност от коронавирус в света извън Китай: Най-малко 15 000 души са били заразени, а над 1000 са загинали там, според The ​​New York Times. Заключването на Италия може да е най-голямата карантина извън Китай, където почти половината от населението на Китай - около 780 милиона души - беше под някакво ограничение за пътуване, според оценката на CNN от 17 февруари.

Ел Салвадор наложи национална карантина на населението си от 6,4 милиона души и забрани на чужденците да влизат в страната, въпреки че досега няма потвърдени случаи на вируса. Световната здравна организация (СЗО), която официално обяви огнището за пандемия тази седмица, призова "всички страни да продължат усилията, които са ефективни за ограничаване на броя на случаите и забавяне на разпространението на вируса".

Въпреки че „заключването“ не е технически термин, използван от служителите в общественото здравеопазване, той може да се отнася за всичко - от задължителни географски карантини до незадължителни препоръки да останете вкъщи и закриване на определени видове предприятия или забрани за събития и събирания, Lindsay Wiley , професор по здравно право от Колежа по право във Вашингтон, каза пред Vox. Ето страните, които са въвели задължителни масови карантини досега. Анализ на CNN в средата на февруари установи, че почти половината от населението на Китай - около 780 милиона души - е под някакво ограничение за пътуване.

В своя пик карантината на Китай обхваща поне 20 провинции и региони, според The ​​Wall Street Journal. Ухан, където вирусът се появи за първи път, беше затворен на 23 януари, като прекъсна транспорта до града и затвори много обществени пространства. Почти шест седмици улиците на практика са пусти, тъй като жителите на Ухан се самокарантират в домовете си. Скоро след налагането на ограниченията на Ухан, Китай затвори още 15 града, включително Хуангган, град със 7,5 милиона души, и Суичжоу, в който живеят почти 11 милиона. Докато карантината продължава, някои жители на Ухан са изправени пред недостиг на храна, а магазините за хранителни стоки се борят да посрещнат увеличеното търсене на доставка за дома.

На 24 февруари властите на Ухан обявиха, че ще облекчат карантинните ограничения и ще позволят на някои здрави хора да живеят в града, само за да отменят решението часове по-късно. Според СЗО, мерките за овладяване на Китай предотвратяват още много случаи на заболяването, причинено от новия коронавирус. "Няма съмнение, че смелият подход на Китай към бързото разпространение на този нов респираторен патоген промени хода на бързо развиващата се и продължава да бъде смъртоносна епидемия", Брус Айлърд, канадски лекар и епидемиолог, който наскоро беше изпратен в Китай като част от делегация, която да инспектира своите усилия за ограничаване, каза пред The ​​New York Times на 24 февруари.

Едно проучване обаче установи, че ограниченията за пътуване в Ухан само забавят вътрешното разпространение на вируса с три до пет дни, тъй като по време на блокирането вече има случаи в други градове. Тъй като в Китай се наблюдава спад в броя на новите случаи, болестта продължава бързо да се разпространява в други страни. В Италия на 10 март влезе в сила национално блокиране, което ограничава практически всички аспекти на живота на неговите 60 милиона граждани, включително търговията на дребно, свободното време, поклонението, лишаването от свобода и пътуванията.

Дания стана втората европейска държава, която наложи общонационално блокиране в отговор на коронавируса. Ирландия обяви в четвъртък, че ще наложи блокиране за цялата страна, за да се ограничи разпространението на болестта.

Президентът на Ел Салвадор обяви Алера Нараня - оранжев сигнал - в сряда.

Полша обяви, че ще претърпи блокиране в цялата страна в петък.

Нова Зеландия обяви задължителна 14-дневна карантина за всички лица, влизащи в страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници