БСП внася в НС мораториум за битовите сметки

БСП внася в НС мораториум за битовите сметки
A A+ A++ A

БСП внася в Народното събрание проекторешение, с което иска въвеждането на мораториум върху битовите плащания - ток, вода, парно, телефон и бързи кредити. Това е една от спешните мерки, които социалистите предлагат покрай ситуацията около коронавируса, стана ясно от думите на лидера на БСП Корнелия Нинова.  Темата е била обсъдена на заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група.

 

Социалсите сиакт този мораториум да важи за срока на въведеното извънредно положение - т.е до 13 април.

Другото предложение е спитане на сроковете за наказателни, административни, граждански, както и изпълнителни дела, в това число и на ЧСИ-та. 

От червената партия ще привикватв ресорните комисии в НС и министрите , които пък да кажат какви са очакваните последициза техните сектори. 

Ще внесат в НС и предложения срещу спекулантите. Искат ново определение в НК какво е спекулация, както и завишаване на глобите, тъй като в момента те били само 100 лева. Нинова обаче не каза каква според тях трябва глобата. 

Наред с тези мерки, според БСП и Нинова трябва да има и дългосрочки такива - икономически и социални. Те обаче трябвало да станат след анализ какво може да поеме бюджета на страната, тъй като и те не искали той да се счупи. Именно затова те искат премиера Бойко Борисов да даде разяснение в НС какъв е размера на фикаслния резерв. Наред стова да се дадат данни за състоянието на държавния резерв, какви стоки  има в него и в какви срокове могат да се освободят , ако това се налага. След разговорите на Борисов с евролидерите, да се видело какви са възможнистите за еврофинансиране - като помощ за бизнеса, за облужаването на кредити, за семействата, които деца немогат да ходят на училише, както и помощ за онези разобнитци, останали без работа. 

В началото Нинован изрази задоволство, че са се намерили пари за допълнителна финансова подкрепа за медиците, които се борят с коронавируса. Спред нея обаче правителството трябва в спешен порядък да намери начин да включи и частните болници, които имали готовност, но дотози момент не били търсени от властта. 

Нинова заяви, че БСП саотговорна партия и както подкерепили въвеждането наизвънредно положение, така ще подлрепяти всяка разумна мярка на кризисния щаб, а мястото за обсъждането на тези мерки е именно НС. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници