Защо в Южна Корея има толкова малко смъртни случаи от коронавирус, докато в Италия броят расте?

Защо в Южна Корея има толкова малко смъртни случаи от коронавирус, докато в Италия броят расте?
A A+ A++ A

Тъй като пандемията COVID-19 продължава да се влошава, в САЩ се отделя много внимание на подобряването на достъпността на диагностичния тест. Въпреки че е известно, че тестовете ефективно намаляват риска от предаване, много експерти започват да извършват и по-широко тестване със статистиката, с цел оцеляване от болестта. В Южна Корея процентът на тестовете е доста висок (3 592 теста на милион души към 8 март), а смъртността му сред заразените е доста ниска (около 0,6%, или 66 смъртни случая) За разлика от това, Италия тества около 826 души на милион и смъртността й сред хората с диагностицирана инфекция е около 10 пъти по-висока, като повече от 1000 души са умрели от болестта Освен това в САЩ изобилстват истории за болни хора, които се показват в лекарските кабинети и болничните отделения в болницата, с молба да бъдат тествани, но все още не се изпращат, защото не е наличен тест или защото не отговарят на критериите за тестване - което кара мнозина да коментират, че липсата на тестове ще убие всички нас. Но трябва да сме наясно, че повече тестове спасяват живота, като предотвратяват следващата инфекция, а не като позволяват на лекарите да хванат отделен пациент по-рано.

 Вече е писано много за това как населението на Италия се различава от голяма част от света. Според доклад на ООН през 2015 г. 28,6% от италианското население е на 60 или повече години (на второ място в света след Япония на 33%). Това се сравнява с Южна Корея, където 18,5% от населението е на възраст поне 60 години, което е 53-то място в световен мащаб. Въздействието на това различие бързо се показва в анализа на смъртта от коронавирус във всеки окръг.

В Италия 90% от над 1000 смъртни случая настъпват при тези над 70 години. За разлика от тях, огнището в Южна Корея се е случило сред много по-млади хора. Там само 20% от случаите са диагностицирани на тези 60 и повече години. Най-голямата засегната група са тези на 20-те им години, които представляват почти 30% от всички случаи. Стана ясно, за заболяванието “има пол”. Разделението между половете в случаите на COVID-19 в световен мащаб е около 50-50, но има различия между половете в преживяемостта.

Според данни от първоначалната епидемия в Китай, общата смъртност е 4,7% при мъжете срещу 2,8% при жените - огромна разлика. Което е добра новина за Южна Корея, където 62% от случаите се срещат сред жените. Тютюнопушенето е друг фактор, ясно свързан с лошата преживяемост. Степента на тютюнопушене е приблизително еднаква между двете страни: 24% за италианците и 27% за южнокорейците. Но разликите между половете сред пушачите са силно различни: В Италия 28% от мъжете срещу 20% от жените пушат, докато в Корея това са около 50% от мъжете и по-малко от 5%. От жени. С други думи, Южна Корея има огнище сред млади жени, непушачи, докато болестта на Италия се среща сред стари и много стари, много от които са пушачи. (Не знаем разбивката по случаите на Италия между мъжете и жените). Тези основни демографски различия обясняват разликата в смъртността между тези две тежко засегнати страни - както и помагат да се обясни защо Сиатъл, с огнището на старчески дом, причинява толкова голяма част от смъртността от коронавирус в САЩ. За да разберем какво точно се случва, се нуждаем от ежедневни актуализации на случаите, които да включват информация за възрастта и пола.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници