Гърция спира плащането на данъци до 31 юли, дава по 800 евро на всеки, загубил работата си

Гърция спира плащането на данъци до 31 юли, дава по 800 евро на всеки, загубил работата си
A A+ A++ A

Финансовият министър на южната ни съседка Гърция Христос Стайкурас обяви днес втори пакет от мерки в подкрепа на икономиката, които включват и четирикратно намаление на ставката на ДДС за защитни средства и дезинфекционни препарати. Общата му стойност 3,8 милиарда, съобщава в. "Катимерини".

Гръцкият държавен бюджет дава от тях 2 милиарда евро (по 1 милиард евро за бизнеса и за наетите) и 1,8 милиарда евро от специалния европейски фонд.

Мерките включват общо спиране до 31 юли на плащането на данъци за приблизително 200 000 малки фирми с около 600 000 служители, които са силно засегнати. Един милиард евро ще получат фирмите като авансова компенсация за намаляването на оборотите, включително - разходите за заплати и и други разходи.

Заетите, чиито трудови договори са временно прекъснати, ще получат компенсация от 800 евро в началото на април, като държавата покрива социалните и здравните осигуровки. В същото време данъчните им задължения се замразяват за 4 месеца. Смята се, че мярката ще засегне около 500 000 души, а разходите за март и април са около 450 милиона евро. За самонаети лица, еднолични търговци и свободни професии всички данъчни задължения са разсрочени за 4 месеца.

Допълнителните 1,8 милиарда евро от специалния европейски фонд ще бъдат използвани пряко за повишаване на ликвидността, заетостта и доходите на работниците.

ДДС се намалява на 6% от 24% до края на годината за маски, ръкавици, антисептици, кърпички, сапун и като цяло за продуктите за хигиена и защита. Същото важи и за етиловия алкохол, използван от предприятията за производство на антисептици.

Фирмите, които затварят, ще плащат 60% от наема за март и април за бизнес помещенията. Администрацията пристъпва към незабавно изплащане на всички просрочени задължения от правителството към фирми и физически лица.

Пакетът предвижда и облекчения на режима на кредитиране на предприятия и физически лица от банките.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници