Караджова удължи забраната за строеж в „Камчийски пясъци"

Караджова удължи забраната за строеж в „Камчийски пясъци"
Мораториумът върху строителството в местността „Камчийски пясъци" беше удължен със заповед от 23 август на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мораториумът върху строителството в местността „Камчийски пясъци" беше удължен със заповед от 23 август на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Новата заповед, с която спира реализацията на съществуващите подробни устройствени планове за застрояване на поземлени имоти в местността, ще е в сила, докато бъде проведена процедура по оценка на съвместимостта на плановете с предмета и целите за опазване на защитени зони от Натура 2000, съобщиха от МОСВ.

За тези планове е извършена процедурата по екологична оценка, но не е извършена задължителната оценка за съвместимостта им с предмета и целите за опазване на две защитени зони от Натура 2000 - „Камчия" и „Комплекс Камчия", определени съответно за опазване на природни местообитания и на диви птици, в границите на които попадат обявените инвестиционни намерения.

Ако инвеститорите желаят да осъществят намерения, следва да инициират пред компетентния орган – РИОСВ-Варна, нова процедура за оценка по реда на екологичното законодателство.

Заповедта е издадена във връзка с това, че на 31 август изтича законовият срок на забраната за строителство в черноморската местност, която министър Нона Караджова беше наложила през август 2010 г.

Новата заповед е издадена на основание на Закона за биологичното разнообразие. Тя е изпратена на кмета на община Долни Чифлик и на фирмите, които имат инвестиционни проекти на територията на „Камчийски пясъци", за сведение и изпълнение, както и на областния управител на област Варна, РДНСК – Варна и РИОСВ – Варна за контрол.

Нона Караджова удължи срока на забраната за стоителство в „Камчийски пясъци" с една година през 2011 г., за да се предотврати застрояването на камчийските дюни и лонгозни гори до издаването на заповед за обявяването на територията за защитена зона за опазване на природните местообитания от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Защитена местност „Камчийски пясъци" е създадена още през 1980 година и представлява буферна зона на резерват „Камчия" на брега на Черно море.

От Коалиция "За да остане природа в България" пък изразиха опасения, че отпадането на забраната ще даде зелена светлина на проекта за огромен туристически комплекс.

Природозащитниците внесоха своите предложения за режими към заповедта за защитената зона, с които да се гарантира, че дюните и лонгозните гори в това емблематичното място за българската природозащита няма да бъдат застроени.

#местност „Камчийски пясъци" #МОСВ #НАТУРА 2000 #Нона Караджова #Закон за биологичното разнообразие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници