Прилепите и COVID-19

Прилепите и COVID-19
A A+ A++ A

В България и по света всички усилия са насочени към предотвратяване на по-нататъшното разпространяване на коронавируса COVID-19.

В Интернет и медийното пространство се поставя светлина върху прилепите по начин, който може да доведе до пагубно въздействие върху техните популации. Представяме следните факти, известни до този момент, за връзката между прилепите и COVID-19: Прилепите не разпространяват COVID-19: Няма доказан случай, нито познат на науката механизъм на предаване на COVID-19 от прилеп на човек. COVID-19 се предава само от човек на човек: Всеки един от заразените хора в света е заразен от друг човек. Друг механизъм на разпространение не е доказан и не е наблюдаван.

Прилепите не са носители на вируса SARS-CoV2, предизвикващ COVID-19: В прилепите в Китай e установен коронавирусът CoV RaTG13, който е сходен с COVID-19, но не може да бъде пренесен на хора, поради което се предполага, че има други междинни гостоприемници, които са заразили хората. Прилепите в България също не са носители на вируса SARS- CoV2, предизвикващ COVID-19: Прилепите в България не са носители нито на COVID-19, нито конкретно на CoV RaTG13 или на друг коронавирус, който може да бъде пренесен на хора.

Прилепите са като пчелите: Ползите от прилепите за екосистемите и хората са изключително много. Те участват по подобие на пчелите у нас в опрашването на редица растения в тропиците и субтропиците, както и в разпространението на семена. Прилепите у нас са естествени инсектициди, регулират числеността на насекомите и спестяват милиони разходи на селското стопанство. Призоваваме за разбиране и отговорно отношение спрямо прилепите. Убиването на прилепи няма да доведе до спиране на разпространението на COVID-19, а точно обратното - може да доведе до дисбаланс в природните екосистеми и увеличаване на цените на селскотопанската продукция поради увеличаване на използването на инсектициди.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници