Захариева: Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго

Захариева: Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго
A A+ A++ A

За съжаление много посещения на дипломати в България, както и мои, се отложиха заради коронавируса. Проведохме видеоконферентен разговор със Сергей Лавров. Разговаряхме разбира се за ситуацията с COVID-19. Разбрахме се, че неговото посещение трябва да се осъществи до края на годината. Движим всички енергийни проекти - Балкански поток, интерконекторът с Гърция, магистралите. Всичко се движи в срок и се полагат тръби. Балкански поток трябва да приключи до края на годината. АЕЦ "Белене" е единствено спрян, но това е нормално, защото там говорим и за защита на националната сигурност, а и този проект не е толкова спешен. Знаете колко години върви той.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева. "Все още има българи в чужбина, които искат да се приберат. В началото на кризата беше много тежка ситуацията. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и сега ситуацията се нормализира. В момента в Русия има мнай-многа чакащи българи, които искат да се приберат. На 2-ри май организираме чартър за тях. Вече е доста по-спокойно. Сега вече имаме и обратната вълна - върнали българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там. Истина е, че свободното придвижване на граждани в ЕС в момента не работи. За стоките и търговията няма проблем със "зелените коридори". Студентите трябва да охладят ентусиазма си за бригади. Виждате САЩ отмениха тази програма и издаването на визи. Пак казвам, че на постоянно пребиваващите българи в чужди държави, които искат да се върнат и да продължат работата си там, ще съдействаме. За временната заетост и сезонните работници не мога да поема никакви ангажименти. Всичко е на собствен риск и собствена отговорност. Всеки трябва да си прецени сам. Аз отново ще повторя, че не трябва да се пътува освен в най-краен случай", категорична беше Захариева.

"Преди 10 дни ЕК излезе със стратегия за първоначално излизане от кризата.

Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго.

Първата препоръка е за отварянето на границите между съседните държави. В постоянен разговор сме с всички външни министри. Само когато има пълно единодушие, тогава ще говорим за възстановяването на нормалния живот и нормалните пътувания. Всички държави удължават рестрикциите за пътувания. Правим всичко и за гражданите, на които им изтичат личните документи. Разбрали сме се с всички държави, в които има голяма българска диаспора, изтеклите документи да важат. Консулските служби работят само със заявка за спешни случаи, например загубен документ", разкри министърът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници