Експерти: Хелият помага при лечение от коронавирус

Експерти: Хелият помага при лечение от коронавирус
A A+ A++ A

Коронавирусът е способен да причини химичен пневмонит, заяви началникът на отделението по болнична терапия на педиатричния факултет на Руския национален научноизследователски медицински университет „Н. И. Пирогов“, пулмолог, академик на Руската академия на науките Александър Чучалин.


"Химичният пневмонит не е пневмония, а проникването на вируса в долните дихателни пътища, дифузно увреждане на алвеолите, когато се разлее хиалуронова киселина, което запълва пространството и причинява кислороден глад", заяви Чучалин по време на среща с руския президент Владимир Путин.


Според него съдовете реагират на химичен пневмонит със спазми и кръвни съсиреци.
"Когато патологът каже, че няма бял дроб, той означава, че няма алвеоли. Няма елемент, в който да се случи обмен на газ поради образуване на тромби", обясни експертът.


Чучалин подчерта, че в този случай изкуствената вентилация на белите дробове е неефективна и възникват трудности при прилагането на реанимационните методи.
Според пулмолога, кислородният глад при пациент може да бъден облекчен чрез хелий. 


"Хелият наистина може да помогне не при пневмония, но на ранен етап от диагнозата на тези пациенти. <...> Например, термичен хелий: при температура 60-70 градуса вирусното натоварване спада с 70%", убеден е лекарят.
Той също така отбеляза значението на компютърната томография, която ви позволява да идентифицирате скрити процеси в белите дробове.


"Рентгенологът пише “матирано стъкло” и никой не знае какво е това. А матираното стъкло е хиалуронова киселина, която се разлива, когато алвеолите са повредени", каза Чучалин.


В допълнение, азотният оксид е подходящ за лечение, тъй като намалява вазоспазма и да се бори с кръвните съсиреци, които се образуват в капилярите.
Той отбеляза, че в Русия е необходимо да се промени парадигмата на лечението.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници