Яйца и жито полетяха към Министерския съвет в 40-и ден на протести (СНИМКИ/ВИДЕО)

Яйца и жито полетяха към Министерския съвет в 40-и ден на протести (СНИМКИ/ВИДЕО)
A A+ A++ A

Гражданското недоволство срещу кабинета и главния прокурор не стихва. Днес се навършват 40 дни от началото на протестите с искане за оставките нa правителството и обвинител №1, въвеждане на дистанционно електронно гласуване, предсрочни избори и промяна в Конституцията.

Нито промените в кабинета, нито обещанията за "рестарт на системата" и нов основен закон, написан от ГЕРБ, успяват да разколебаят протестиращите и те заявяват, че няма да се откажат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Днес организаторите на демонстрациите от Отровното трио обявиха, че готвят мощен национален протест.

"Явно тези хора са глухи. Ще направим национален протест. Нека видят колко сме", посочи проф. Минеков."Сега има мека диктатура, която е незаконна. Допуснем ли Борисов да пише конституция, ще имаме собствен Хитлер на Балканите", заяви Хаджигенов.

Те съобщиха, че са получили информация за смяна на премиера с негово съгласие - с човек, който изглежда относително културен, наскоро появил се в София от дълго пътуване. "Това няма да бъде част от пазарлъка. Който желае нека рискува на този пост, но нито ние, нито протестиращите ще приемем", заяви проф. Велислав Минеков.

За пореден път държавният глава Румен Радев изрази подкрепата си към протестите срещу правителството и главния прокурор. Този път президентът се срещна с демонстранти във Варна и изрази совята съпричастност към каузата им.

Радев заяви, че разразилата се политическа криза не може да бъде решена с Велико Народно събрание и отново призова за незабавната оставка на правителството.

На 40-ия ден организаторите се заканиха да изнесат панихида за отиващата си власт. За целта са поканили свещенослужители от различни вероизповедания, а участниците в протеста са призовани да донесат със себе си жито - както повелява ритуалът. Припомняме, че в 28-ия ден от гражданско недоволство Триото донесе ковчег, в който символично погребаха "Борисовата диктатура".

След повече от месец протести в цялата страна и чужбина, от днес демонстрантите използват нови похвати, за да изразят недоволството си срещу управлението - блокади-изненади на различни инситтуции. Първата акция бе насочена срещу Министерството на правосъдието заради подготвеното от ГЕРБ предложение за промяна в основния закон на страната.

Традиционните блокади обаче остават - три са затворените за движени кръстовища в столицата - на "Орлов мост", при Ректората на Софийския университет и при площад “Независимост“. Една е блокадата във Варна - пред сградата на Общината.

Тази вечер към блокадите ще се включат и медицинските сестри, в 18.30 часа те разпънаха палатков лагер пред сградата на здравното министерство и обявиха началото на безсрочен протест.

Четвърти ден продължава "Поход на свободата" от Свиленград към София. Участниците в него ще извървят 330 км пеша, като носят метална релса и камъни от плажа край "Росенец", за да се включат в антиправителствените протести на пл. "Орлов мост" в столицата.

Протестите получават голяма подкрепа и от наши сънародници в чужбина. Вчера българи от 20 града по света демонстрираха желанието си за промяна и нови избори.

#Борисов #ГЕРБ #Гешев #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници