ЕС с „по-силни“ санкции за Иран

A A+ A++ A

Европейският съюз затяга санкциите срещу Иран заради противоречивата ядрена програма на държавата, като обяви нови „силни“ мерки, които могат да бъдат насочени към стратегическия енергиен сектор.

Съюзът прибави още 180 компании и високопоставени представители в списъка си със санкции срещу Иран, съобщи АФП.

Имената на 143 компании и 37 души, чиито авоари ще бъдат замразени и ще им бъде наложена забрана за издаване на виза, ще бъдат оповестени утре в Държавен вестник на ЕС.

На срещата си в четвъртък в Брюксел външните министри на държавите от Съюза се споразумяха също да продължат да работят за допълнителни „силни санкции“ срещу нови сектори, „включително върху енергийния сектор“, и по-специално върху стратегическия петролен сектор в Иран.

Договорената формулировка е „доста смътна“, за да продължим да работим по тази хипотеза, която е подкрепена от Германия и Франция, но се приема сдържано от други европейски страни, зависими от иранския петрол, съобщиха дипломатически източници.

До момента ЕС вече е замразил авоарите на някои ирански компании, а от юли 2010 г. наложи забрана на новите инвестиции в петролния и газовия сектор.

Като цяло срещу иранската ядрена програма бяха наложени четири пакета икономически и финансови санкции, приети от ООН от 2007 г. насам. Към тях се прибавят и санкциите, наложени отделно от западните държави.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите