САЩ изпращали разузнавачи в Турция по границата със Сирия

САЩ изпращали разузнавачи в Турция по границата със Сирия
Пратениците на САЩ ще помагат със съвети на бунтовниците в Сирия и да попречат на проникването там на бойци от „Ал Кайда". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ изпращат допълнително разузнавачи и дипломати в Турция, за да засилят присъствието си по границата със Сирия.

Пратениците ще помагат със съвети на бунтовниците в Сирия и да попречат на проникването там на бойци от „Ал Кайда", предадоха АП и „Дневник".

Според запознат източник пристигналите наскоро в района около десетина американци имат за задача да помогнат на бунтовниците да подобрят своята политическа и военна организация.

Този план е част от усилията на Вашингтон да подсили военния потенциал на сирийските въстаници, без да им доставя оръжия, и да ги обучи как да водят вътрешната борба за власт с добре организираните и добре финансирани ислямисти, пристигнали в Сирия от Ирак и други страни от Персийския залив.

Турските вестници съобщиха за присъствие на агенти на ЦРУ в граничния район още през юни тази година.

Тогава медиите твърдяха, че сътрудници на американското разузнаване се занимават с контрола на доставки на оръжие за сирийската опозиция, за да не може то да попадне в ръцете на терористи от „Ал Кайда".

Според международните агенции засилването на разузнавателните дейности сега цели да помогне на администрацията на Барак Обама да реши дали настоящата му политика да не включва в помощите си за бунтовниците в Сирия смъртоносни оръжия е достатъчна, за да се запази импулса на въстанието срещу режима на Башар Асад.

Говорители на Пентагона и Белия дом отказаха да коментират темата в четвъртък.

На 24 август Турция и САЩ се договориха за създаване на „разузнавателен щит". Тази концепция за сътрудничество предвижда събиране и обмен на информации за движението и дейността на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) и „Ал Кайда" на територията на Сирия и прилежащите области.

Договореностите бяха постигнати в рамките на срещата на делегации на специалисти от армиите и специалните служби на двете страни под ръководството на помощник държавния секретар на САЩ Елизабет Джоунс и Халит Чевик, съветник на външния министър на Турция.

#САЩ #Турция #Сирия #„Ал Кайда" #разузнаване #опозиция #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници