Орбан променя условията за заем от 15 млрд. евро от МВФ и ЕС за Унгария

Орбан променя условията за заем от 15 млрд. евро от МВФ и ЕС за Унгария
Унгария ще сключи споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), но на по-изгодни условия, обяви премиерът Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Унгария ще сключи споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), но на по-изгодни условия, обяви премиерът Виктор Орбан.

„Ще постигнем споразумение с МВФ и Евросъюза, но не на условията, съобщени от пресата в четвъртък," заяви министър-председателят пред националното радио, цитирано от АФП и БГНЕС.

Данните на статистическата служба на Унгария доказаха, че страната е изпаднала в рецесия.

Брутният вътрешен продукт на Унгария се е свил с 0,2% през второто тримесечие на 2012 година, с което страната официално влезе в рецесия след отрицателния икономически ръст през първите три месеца на годината.

През периода април-юни е бил регистриран спад в почти всички сектори. Единствено сферата на комуникациите е отчела 1-процентен растеж.

„Правителството ще представи алтернативно предложение в идните седем или десет дни," съобщи Виктор Орбан.

В четвъртък премиерът на Унгария изненада финансовите пазари, като обяви във Фейсбук, че отхвърля исканията на МВФ и ЕС, наложени в замяна на кредитната линия от близо 15 млрд. евро, която в момента е обект на обсъждане.

Според местен всекидневник, близък до властта, условията на МВФ и ЕС включват намаляване на данъците и социалните помощи за семействата, налагане на данък собственост, съкращаване на транспортните субсидии и отменяне на банковия данък.

#Унгария #Виктор Орбан #заем #рецесия #МВФ #ЕС #социални помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници