68 години от деветосептемврийския преврат

68 години от деветосептемврийския преврат
Снимка: Lostbulgaria.com
A A+ A++ A

С три прояви, две от които в памет на жертвите на комунизма, ще бъде приветстван днешният 9 септември в столицата.

68-ата годишнина от деветосептемврийският преврат официално ще се отбележи пред паметника на партизанското движение в Борисовата градина.

Поклонението пред Братската могила в столичния парк ще започне в 18:00 часа, предаде Дарик радио.

Традиционното честване по случай девети септември се организира от градския съвет на Българската социалистическа партия.

От 18:00 ч. пред паметника в Борисовата градина съмишлениците си ще посрещнат председателят на градската организация Анна Янева, народни представители от София, както и общински съветници на партията в Столичния общински съвет.

Денят обаче ще започне с почит на жертвите на комунизма. Организатор на проявата е Съюзът на репресираните от комунистическия терор в България, а поклонението ще се извърши в 11:00 ч. пред параклиса в градинката на Националния дворец на културата.

Мястото е избрано заради непосредствената му близост до черната стена, на която са изписани имената на над 8000 българи, станали жертви на комунистическия режим.

В тяхна памет в края на деня през столицата ще премине и протестно шествие.

Противниците на комунистическия режим ще тръгнат в 20:00 ч. от площад „Света Неделя" и по булевард „Витоша" ще извървят пътя до Мемориала на жертвите пред НДК.

Мотото на протеста тази година е „Никога вече под чужди знамена", а инициатор на шествието е неформалната организация „Национална съпротива".

#комунизъм #9 септември #Борисовата градина #Братската могила #Анна Янева #София #Столичния общински съвет #България #Националния дворец на културата #НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници