Граждани се поклониха пред жертвите на комунизма

Граждани се поклониха пред жертвите на комунизма
На проявата се събраха над 100 души, организирани от Съюза на репресираните от комунистическия терор в България. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Със заклеймяване на комунизма започна поклонението пред жертвите на въпросния режим, пред параклиса в градинката на Националния дворец на културата.

Мястото е избрано заради непосредствената му близост до черната стена, на която са изписани имената на над 8000 българи, загинали в следствие на комунистическия режим.

На проявата се събраха над 100 души, организирани от Съюза на репресираните от комунистическия терор в България, предаде Дарик радио.

„Ние всяка минута прославяме тези мъченици. Но не затова сме се събрали тук. Събрали сме се по-скоро да прокълнем и да заклеймим това зло, наречено комунизъм", с тези думи Неврокопският митрополит Гервасий откри църковната служба, с която бе дадено началото на поклонението пред жертвите на комунизма.

Той допълни, че комунизмът и партията, която го е прилагала, били обявени със закон за „престъпни" от българския парламент, но този закон не се изпълнявал.

По думите на председателя на Съюза на репресираните в България доцент д-р Драго Михалев датата 9 септември е спряла естественото демократично развитие на България.

„Днешният ден е тъжен ден, който обръща историята на България. Избити са няколко правителства, които са се опитвали, виждайки хода на войната, да не тласнат България в лапите на болшевизма. Ако ние не си извадим извод от тези събития, то ние сме обречени да се връщаме назад", посочи той.

Според Михалев, ако през 1885 г. в България е имало комунисти, Съединението на България, годишнина от което страната чества преди дни, е нямало да бъде факт.

Повечето от присъстващите бяха категорични, че са избрали да се включат в поклонението, тъй като по един или друг начин се чувстват лично засегнати от комунистическия режим.

„Всяка година на 9 септември идвам. Това е единственото място, на което мога да запаля свещ за баща ми. Аз не знам къде му е гробът и докато съм жив ще идвам тук", посочи един от участниците в поклонението.

„Аз искам да почета паметта на всички, които са загинали от комунистическия терор. И понеже бях 17-годишен, когато ме арестуваха в Търговище, видях как с жарава сипват по корема на арестуваните и си казвах, че Инквизицията вече е минала 400 години преди тази дата. 400 години след Инквизицията ние я надминахме", споделя друг от присъстващите.

От съюза обявиха, че започват събирането на средства за допълване на стената с имената и на други комунистически жертви.

#комунизъм #Националния дворец на културата #поклонение #България #Драго Михалев #9 септември #България #Съединението #Търговище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници