Максим и Стефан Иванови: Никога не мислехме за отказване въпреки трудностите

Максим и Стефан Иванови: Никога не мислехме за отказване въпреки трудностите
A A+ A++ A

Въпреки многото препятствия никога не помислихме да се откажем от мечтата си да прекосим Атлантическия океан. Това заявиха по време на пресконференция ученикът Максим Иванов и баща му Стефан, български финансист и предприемач, които поставиха световен рекорд и станаха пионери в няколко категории, след като преплаваха Атлантика с изработената от тях лодка NEVEREST. В средата на юни двамата българи отплаваха от Португалия и след 105 дни в океана акостираха благополучно на бреговете на Барбадос на 6 октомври, а само преди дни се прибраха и в България.

Пресконференцията се проведе в училището на Максим – Частно средно училище „Св. Георги“. Ученикът, който постави световен рекорд за най-млад гребец, прекосил успешно океан, бе удостоен със специален медал за храброст от изпълнителния директор на учебното заведение Кремена Пенева. Баща му Стефан също беше награден за значимото постижение и получи плакет от училището.

По време на събитието двамата ентусиасти разказаха за приключението си в Атлантическия океан, което стана първата океанска гребна експедиция за България. Максим и Стефан споделиха, че при подготовката си са се консултирали с някои от най-добрите гребци и мореплаватели в света. Взимали са и уроци по гребане, като на тренировките са изгребали разстояние, по-голямо от това, което са изминали по време на експедицията. Бащата и синът разказаха и за многото препятствия през 105-те дни в Атлантическия океан, но подчертаха, че рискът е бил добре обмислен и премерен.

„Повече от месец от експедицията ни премина в това да се борим с лошите условия, без да се движим към крайната ни цел. Въпреки това и въпреки съвета на един от навигаторите ни да прекратим плаването, решихме, че ще продължим. Преди да предприемем това приключение проверихме внимателно какви са статистиките за подобни гребни експедиции и след като видяхме данните, преценихме, че рискът не е толкова голям“, заяви Стефан.

Всеки един от двамата пътешественици е гребал по 12 часа на ден, като не са спирали за почивка, а са пускали котва само за да изчакат бурите в океана да утихнат и обстановката да се нормализира.

„Бяхме организирали гребането на смени и въпреки умората не се отказвахме от мечтата си. Научих изключително много, докато трябваше да се справяме с всички препятствия по време на експедицията. Идеята за пътешествието възникна съвсем спонтанно и дори на шега, но съм щастлив, че я реализирахме и имахме толкова незабравими моменти“, заяви 17-годишният Максим.

В пресконференцията се включиха и майката на ученика, Жени, както и по-малката му сестра, Лара, които през цялото време са подкрепяли гребците и са им помагали при организацията на експедицията.

Пътешествието на Максим и Стефан премина и под знака на специална кауза за стимулиране на донорството. Бащата и синът застанаха зад кампанията на Министерството на здравеопазването ДА! ЗА ЖИВОТ!, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си. Двамата пътешественици ще продължат да работят за каузата, като имат конкретни предложения за законови промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници