Трябва ли да се тествам?

Трябва ли да се тествам?
A A+ A++ A

Трябва ли да се тествам?

Тестването на хора и след това проследяване на контактите на заразените под карантина се счита за жизненоважно за спиране на разпространението на болестта.

Трябва да потърсите лекар и да се тествате, ако проявите един от тези три ключови симптома:

треска
нова непрекъсната кашлица
загуба на мирис или вкус

Идеята на тестването е да се намерят хора с вируса и да се държат изолирани, за да се избегне разпространението му в по-широката общност.

Докато не си направите тест, важно е вие ​​и вашето домакинство да се самоизолирате.

Хората трябва да поръчват NHS тест само ако показват симптоми на коронавирус, работят в определени рискови условия (като домове за грижи) или ако властите са поискали такъв.

Частни тестове могат да бъдат получени от клиники и здравни центрове, като някои предлагат резултат в рамките на три дни.

Цените варират. Тестовете за антитела обаче не работят за всички - и дори някои хора, които са имали коронавирус, нямат антитела.

Тестовете трябва да имат „CE маркировка“, за да покажат, че отговарят на всички законови критерии.

Ако тестът е положителен, доставчикът на теста трябва да уведоми местния здравен орган, за да може да проследи огнищата на заболяването и да научи повече за разпространението м.

Какви тестове са на разположение?
Има два вида тестове.

Първият проверява дали в момента сте заразени. Взима се тампон от нос и гърло и след това се изпраща за обработка в лаборатория.

Нови версии, обещаващи да постигнат резултати за 90 минути, се въвеждат в болниците и домовете за грижи, където те могат да бъдат обработвани с помощта на преносими машини.

Тестовете за слюнка също се изпробват.

Вторият тест включва кръвни проби и търси антитела, които показват минала, а не настояща инфекция.

В момента те се използват главно от учените, за да преценят какъв процент от населението е имал Covid, вместо да диагностицират индивиди.

Колко надеждни са тестовете?

С най-често срещания тип диагностичен тест, учените от университета в Бристол смятат, че 20% от положителните случаи могат да се окажат фалшиво отрицателни - грешно казвайки на някой, че не са заразени.

Това може да се дължи на факта, че пробата от тампона не е била достатъчно добра, имало е проблеми в лабораторията или поради етапа на инфекция, в който пациентът е бил при тестване.

 

#коронавирус #тестове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници