Коронавирустът в България: Предлагат 7 нови мерки

Коронавирустът в България: Предлагат 7 нови мерки
A A+ A++ A

4054 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 13 203 PCR теста, което означава, че всяка трета проба е положителна. Най-много са заразените в столицата - 1477, следват Пловдив - с 310 и Стара Загора - с 205 нови случаи.

Починалите след усложнения са 54. Общо жертвите на болестта в страната до момента са 1466.

Активните случаи са 41 178. В интензивни отделения в болниците са 239 пациенти. Излекуваните в сряда са 403.

Oбщо потвърдените случаи на коронавирус в страната до момента стават 64 591, от тях активни са 41 178. 

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома на COVID-19 у пациента, предлага НЗОК. Ще може да се издаде направление за тест, ако пациентът има поне пет от симптомите, които да са се появили наскоро - температура, кашлица - предимно суха, силна отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия и кислородно насищане по-малко от 92%.

"Вече имаме бързи, антигенни тестове, които имат до 90% точност, като PCR тестовете. Те са по-евтини, не изискват специално оборудване. Така че трябва да се преосмислят тези критерии и да са два или най-много три”, каза д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, пред Нова телевизия.

„Препоръчваме в новите условия да се използват антигенни тестове, а PCR теста да се използва, когато антигенният тест е отрицателен, но пациентът продължава да има оплаквания или се влошава”, посочи той.

Близо 40 частни болници лекуват пациенти с COVID-19
„Близо 40 частни болници са заети с лечението на пациенти с COVID-19. 120 са общо лечебните заведения, които имат договори с Касата. В тях има и много медицински центрове с до 10 легла, има и болници за рехабилитация, които не са лечебни заведения за активно лечение”. Това заяви председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници в България - Красимир Грудев.

По думите му няма как една малка болница, която не разполага с достатъчно специалисти, да поеме много заразени с коронавирус пациенти. „Затова в Пловдив беше разработена една малко по-различна схема, при която лечението на тези пациенти беше концентрирано в 15 болници – 6 от които частни, а другите – държавни и общински”, каза още той.

„Тези болници, които по една или друга причина нямат възможност за разкриване на легла за заразени с COVID-19, командироват свои специалисти в специализираните отделения и клиники, занимаващи се с това”, обясни Грудев.

Частни забавачници - пред масови фалити заради пандемията 

Собствениците на езикови школи, занимални, образователни центрове и творчески работилници настояват да не прекратяват заниманията си по време на пандемията от коронавирус. От браншовата асоциация припомнят, че затварянето им през месец март ги е изправило пред възможност за фалит. Собствениците на школи предупреждават, че ще спрат да плащат осигуровки и данъци, ако бъдат принудени да прекратят работа, посочва Нова.

„Водя детето си в различни школи, арт работилнички, включително в частна занималня, защото миналата година не се получи добре с тази,която беше в училище. Сега обаче те трябва да затворят, което е проблем и за родителите”, заяви майка на дете, което няма да може да посещава занимания заради ограниченията.

„Оказа се, че мога да заведа детето си на кино, но не и на занималня”, възмути се тя.

„Има различно отношение към това как се прилагат противоепидемичните стандарти, които се изискват в момента. В едно училище те са общи и почти няма контрол за това как се прилагат. Към частните образователни институции изискванията са по-високи и стандартът е много по-висок, защото всеки си пази хляба”, заяви един от собствениците на частна образователна институция.

Задава ли се национална карантина?

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предлага да бъде ограничена работата на ресторантите и кафенетата. Той счита още, че трябва заповедта на здравния министър да бъде удължена поне до края на ноември.

Според Ангел Кунчев работата във фирмите трябва да бъде съкратена до 50% персонал. Той препоръча още ВУЗ-вете да преминат изцяло към дистанционно обучение. 

Трябва да се премине отново към зелен коридор за хората над 60 години да пазаруват между 8 и 10 часа и да нямат право да пазаруват през останалото време. 

Кунчев призова и медицинският персонал да бъде освободен от карантина и да има възможност да практикува и заразен.  

Предстои да стане ясно дали исканията на главния здравен инспектор ще бъдат приети. 

Ангелов: Няма недостиг на "Ремдесивир" в България. Но той не е панацея

Благодаря на българите, че разумът надделява. Най-ефективната мярка е носенето на маски на закрито. Следващата мярка е физическата и социалната дистанция. Препоръчваме да се избягват събирания, да се ограничат пътуванията, ако не са необходими. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на ежеседмичния брифинг на Националния оперативен щаб. 

От самото начало казахме, че през есенно-зимния сезон процентът ще се увеличи. Най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за всеки човек, който е до нас. Тези, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим, призова министърът на здравеопазването. 

Той информира, че днес пристига още количество ремдесивир - 1700 флакона - част от договорената доставка за месец ноември. Няма недостиг на този медикамент, увери Ангелов. Нека всички български граждани, които имат симптоми, които лежат в лечебни заведения, да не гледат на ремдесивир като панацея. Всеки медикамент има странични ефекти, у. точни той

Очаква се през април да има ваксина за коронавируса, те ще бъдат поставяни доброволно, информира здравният министър.

"Най-важното, за което искам да благодаря на българските граждани, е спазването на противоепидемичните мерки. Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито. Това е маската, която спасява животи. Следващата мярка е физическата дистанция. Препоръчваме избягването на събирания, да ограничат пътуванията. От самото начало говорехме, че през есенно-зимния период процентът на заразени ще се увеличи". Toва обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг на НОЩ.

Той призова хората да са отговорни и да пазят близките си. 

На следващо място Ангелов увери, че има достатъчно защитни консумативи и нуждите на медицината ще бъдат обезпечени. Около 30% е заетостта на леглата, а в интензивните отделения – около 20%. Предстои да пристигнат и нови количества на медикамента Ремдесивир, който се използва за лечението на вируса. 

"Нека всички граждани със симптоми, да не гледат на лекарството като панацея. Всеки един медикамент, който се прилага, има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска от прилагането. Съществуват и други препарати с противовирусно действие", подчерта министърът.

Ангелов: Надяваме се през април да има ваксини срещу COVID-19 у нас

"Надяваме се Европейската комисия успешно да приключи договарянето на ваксините срещу COVID-19 и през април те да бъдат тук за българските граждани. Да бъдат достъпни за тези, които имат желание доброволно да си ги сложат, и да успеем да се преборим с тази пандемия". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти за разпространението на COVID-19. 

"Нямаме специфичен медикамент за лечение на коронавируса. Надяваме се скоро и такъв да бъде открит", каза още министърът.

Здравните власти ще предложат удължаване на мерките срещу COVID-19

Мерките срещу разпространението на COVID-19 трябва да се удължат и след 12 ноември, каквато е настоящата заповед. Това заяви доц. Ангел Кунчев по време на брифинга в Министерството на здравеопазването. 

Здравните власти препоръчват дистанционно обучение за учениците от 5 до 12 клас. "Време е да се спрат всякакви дейности в учебните заведения, които са извън рамките на паралелка", заяви доц. Кунчев.

"Крайно време е всички, които могат да работят дистанционно, да го правят", добави още той.

Ще бъдат направени препоръки максимум 50% от служителите да присъстват в офисите.

Обсъжда се и въвеждане на "зелен коридор" за пазаруване за хората над 65 г.

Регионалната здравна инспекция в Ловеч спря до края на седмицата издаването на направления за PCR тестове, след като и тримата лекари в инспекцията са с положителни проби за коронавирус.

Директорът на ловешката здравна инспекция д-р Анета Винева поясни, че до момента с положителни проби са девет специалисти от инспекцията.

„Имам доста лекари, които са положителни. Трима, които издаваха направления. От днес преустановяваме  издаването на направления на здравно-осигурените лица, които изпращат общопрактикуващите лекари, тъй като още нямаме кодове на нови лекари, които да се включат в издаването на тези направления“.

Д-р Винева допълни, че заради недостига на служители е поискала двама специалисти от РЗОК да се включат в епидемиологичните проучвания:

„Сериозна е ситуацията. Имаме много големи трудности. Очаквам двама човека от Здравната каса да се включат в епидемиологичните проучвания, специално съм поискала и през министерството. Все още никой не е дошъл до момента. Те трябва и те да се подготвят.“

Двама лекари, двама учители и медицинска сестра са с Covid-19 в Смолянско

Нови 30 случаи на COVID-19 са регистрирани в област Смолян през изминалото денонощие – по петнадесет мъже и жени на възраст от 32 до 79 г., съобщиха от РЗИ-Смолян.

Най-много са заболелите в Златоград – 8, следва Смолян със 7 новозаразени, Девин – 6; Рудозем и Баните – по 3, Чепеларе, Мадан и Борино – 1.

Хоспитализирани са тринадесет лица – пет в МБАЛ - Девин, трима в МБАЛ - Мадан, по двама в болниците в Смолян и Златоград, един в лечебно заведение в гр. Пловдив. Останалите се лекуват в дома, поставени под 14-дневна карантина. 

Епидемиологичното проучване за установяване на контактните им лица продължава и се предприемат съответните мерки.

Позитивни на коронавирус са двама лекари от областната болница и медицинска сестра от МБАЛ - Мадан; учител от община Рудозем, неработил от известно време и преподавател от община Смолян, чието проучване предстои.

Предлагат 7 нови мерки за борба с вируса

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев не споделя отпимизма на част на управляващите за епидемията от ковид-19, съобщи на пресконференция самият той, предаде Plovdiv24.bg.

Ето какво каза доц. Кунчев:

"Какво трябва да се направи? Подготвил съм 2 предложения в 7 точки:

- да удължим противоепидемичните мерки минимум до края на ноември;

- ограничаване работата включително и на заведенията, които не затворихме досега - до 22 или 23 ч. - това е мярка, приложена в повечето страни в Европа;

- ограничаване на присъствената работа в офиса до максимум 50%;

- предложение към МОН - да се въведе дистанционна форма на обучение за цели области;

- да се спрат извънкласните дейности за всички училища и всички класове;

- висшите училища да преминат изцяло на дистанционно обучение, с изключение само за медиците и то за упражненията;

- възстановяване на зелен коридор от 8 до 10 ч. на хората над 65 години и да нямат право да пазаруват през другото време.

При контактен медицински персонал да не се прилага 10-дневна карантина, а да се върнат на работа след отрицателен PCR тест, направен 3 дни след контакта.

Спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването да командирова медицински специалисти от различни здравни заведения към нуждаещи се. Става въпрос за включване на медиците от доболничната помощ, за да бъде по-равномерно натоварването.".

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов уточни, че всяка мярка ще бъде прецизирана. "Голяма част от тези мерки вече са приложени в страната. Всяко училище, което подаде заявление за преминаване на дистанционно обучение, се удовлетворява, но има училища, в които няма нито един положителен" - даде като пример той. Към момента не се обсъжда вариант за цялостно затваряне на училищата.

"Ще дойде време за оценка нивото на образование. Всяка мярка трябва да е обмислена, приложима, контролирана, разбирана от българските граждани, за да има медицински ефект, иначе ще остане на хартия" - обясни министърът.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев опроверга твърденията за тотален хаос в системата. "3200 са пациентите в момента в болниците, получават пълна медицинска помощ. Лесно е да намериш трима, при които е имало забавяне на линейка или неразбирателство. Къде е хаосът - че колегите не се прибират в къщи по една седмица или че Спешна помощ е подложена на неимоверен натиск?" - пита той.

Данните в световен мащаб за заболеваемостта с ковид-19 показват, че най-тежкото положение е в Европа и континентът е тъмночервен на медицинската карта. Само в Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Гърция положението не е толкова тежко.

В България, при проследяване на 14-дневната заболеваемост, са установени 388 положителни случая на 100 000. Това нарежда страната ни на 18-то място в ЕС и на 4-то на Балканите. Смъртността у нас е 5.2 на 100 000. В Чехия и Белгия съобщават за над 1400 на 100 000 заболеваемост, при смъртност 19.1 и 11.4 съответно.

В червената зона на медицинската карта са всички области в България, с изключение на Видин, Добрич и Силистра, които са в оранжевата зона, каза доц. Кунчев. Той допълни, че кривата по епидемиологични показатели стремглаво върви нагоре и сме стигнали 900 теста на 100 000 население при средно за ЕС около 2000, макар че има страни и със 7000 теста на 100 000 души.

Между 30 и 35% от изследваните са положителни за ковид-19.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници