Парламентът проверява претенциите на „Атомстройекспорт“ към НЕК

Парламентът проверява претенциите на „Атомстройекспорт“ към НЕК
Депутатът Диан Червенкондев от ГЕРБ посочи, че според управляващите искът на руската компания е „абсолютно необоснован“ и предстои да бъде разгледан от Арбитражния съд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Анкетна комисия в парламента ще провери претенциите на руската компания „Атомстройекспорт“, която поиска компенсация от 1 млрд. евро за отказа от проекта АЕЦ „Белене“, обяви депутатът Диан Червенкондев.

„Анкетната комисия ще провери целия процес - от вземането на решенията за сключване на договора с „Атомстройекспорт“, кой ги е подписвал, имал ли е основания, надлежни компетентни решения от страна на надзорни, политически органи“, обясни зам.-председателят на Комисията по икономика и енергетика Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Предложението за създаването на комисия вероятно ще бъде внесено до края на седмицата, информира още депутатът.

Диан Червенкондев продължи с въпросите - кои министри са сключили договорите, кои фирми са ги спечелили, къде са отишли средствата, за какво и чрез кого.

„Комисията ще работи много задълбочено, надявам се да работим и с прокуратурата, тъй като ще изпратим нейните решения там“, обяви народният представител.

Той посочи, че според управляващите искът на руската компания е „абсолютно необоснован“ и предстои да бъде разгледан от Арбитражния съд.

По-рано във вторник руската компания „Атомстройекспорт“ посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене“ на 1 млрд. евро.

„Наели сме изключително сериозна адвокатска компания. Тя е една от най-добрите в света, която има спечелени доста дела, включително и срещу руската страна, така че считаме, че в съда аргументите ще бъдат в наша полза“, допълни Диан Червенкондев.

„Ние твърдим, че националните интереси не са били защитени при започване на процедурите по строителството на АЕЦ „Белене“, защото не могат да се инвестират милиарди левове в дългосрочно оборудване, без да има договор за цялостно изграждане на централата“, посочи народният представител.

#Арбитражен съд #НЕК #Диан Червенкондев #АЕЦ „Белене" #„Атомстройекспорт“ #Анкетна комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници