Пандемията в развитие: Иран регистрира нов рекорд от над 12 500 нови случая на COVID-19

Пандемията в развитие: Иран регистрира нов рекорд от над 12 500 нови случая на COVID-19
A A+ A++ A

Протести срещу карантината имаше в Германия и Великобритания. На митинги в Бристол и Ливърпул се събраха стотици противници на ограниченията заради коронавируса, както и антиваксъри.

Преди митинга полицията предупреди участниците, че ще бъдат глобени заради нарушаването на забраните за събиране на много хора. Въпреки това протестите се състояха. На моменти имаше напрежение, а поне 30 души са били арестувани в двата английски града. Някои са задържани за нападение срещу полицаи и ги чакат по-тежки наказания.

Видео: Руптли

В Германия най-големият митинг срещу карантината беше във Франкфурт. Полицията изтласка насила участниците от площада, на който се бяха събрали. Не се съобщава за пострадали или арестувани.

Множество демонстрации срещу предпазните маски се състояха днес в Германия, предаде БТА. 

Близо хиляда души протестираха в центъра на Франкфурт, по призив на обединението "Свободомислещ" ("Querdenker"), инициатор на множество демонстрации през последните месеци против ограниченията срещу разпространението на COVID-19. Шествието "срещу затварянето" беше разрешено от властите, но нарушено от около 200 контрадемонстранти от антирасистки движения. Полицията използва водно оръдие, за да разпръсне контрадемонстрацията, която не беше разрешена от властите

Над 6000 са вече жертвите на коронавируса в Чехия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Министерството на здравеопазването на страната. Към 18 часа местно време вчера броят на починалите от Covid-19 е достигнал общо 6005 души, като смъртните случаи за последното денонощие са 43. От началото на пандемията броят на заразените в Чехия е малко над 456 хиляди, от които оздравелите са над 300 хиляди.

Втората вълна от коронавируса в Чехия започна през септември. От 5 октомври след около 6-месечно прекъсване беше възстановен извънредният режим - в страната са затворени училищата, ресторантите, баровете, спортните зали и културните обекти, както и повечето магазини. Търговията на дребно е забранена в неделя. Въведен е вечерен час от 21 до 5 ч.

Рязко увеличение на заразените и на починалите от коронавирус за последните 24 часа отчита здравното министерство на Франция, предава Ройтерс.

Новорегистрираните случаи надхвърлиха 32 хиляди. Общият брой на инфектираните вече е над 1 милион и 954 хиляди души. През последните 24 часа са починали 359 души до общо 44 246 от началото на епидемията в страната.

Австрия въвежда национална блокада, която ще трае почти три седмици - от вторник (17 ноември) до 6 декември. Хората ще могат да напускат домовете си само за пазаруване, спортуване, посещение при лекар, в аптека или до работа. 

Сръбските власти затягат мерките за борба с коронавируса, но все още не планират въвеждането на вечерен час, заяви премиерът Ана Бърнабич, предадоха световните агенции.

Днес сръбското правителство проведе специално заседание във връзка с Covid кризата, като на този етап реши да забрани работата на ресторанти, кафенета, нощни клубове, търговски центрове и магазини от 21.00 вечерта до 5.00 часа сутринта.

Изключение правят аптеките, доставката на храни и бензиностанциите.

Новите мерки влизат в сила от 17 ноември и ще действат засега до  1 декември.

Ако тези ограничения не дадат резултат, следващото решение ще е за вечерен час, предупреди Бърнабич.

Мексиканското министерство на здравеопазването съобщи, че страната е надхвърлила бариерата от един милион случая на COVID-19. От началото на пандемията потвърдените инфекции са 1 003 253, смъртните случаи са 98 259.

На пресконференция генералният директор на „Промоция на здравето“ Рикардо Кортес обяви, че през последните 24 часа има 5 860 нови инфекции и 635 нови смъртни случая от коронавирус, съобщиха "Дойчев веле" и БГНЕС.

Според университета "Джон Хопкинс", Мексико е единадесетата държава с най-много потвърдени инфекции след САЩ, Индия, Бразилия, Франция, Русия, Испания, Великобритания, Аржентина, Колумбия и Италия.

Това е и четвъртата държава в света с най-много смъртни случаи, надминати само САЩ, Бразилия и Индия.

САЩ регистрираха още един рекорд на новите случаи на коронавирус за денонощие. Повече от 184 000 заразени са потвърдени в петък, пише "Гардиън".

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп, който за първи път говори пред медии от седмица, обеща федералното правителство да раздаде ваксина след създаването й, с изключение на Ню Йорк. Заради политически причини той предупреди губернатора на щата Андрю Куомо, че може и да не получат от ваксината. В същото време новоизбраният президент Джо Байдън призова американците да следват противоепидемичните мерки.

Байдън настоя за спешни мерки срещу COVID в САЩ

Страната регистрира над 100 000 случая всеки ден

Според Университет "Джонс Хопкинс" 184 514 нови случая са регистрирани в петък спрямо 153 496 в четвъртък. В страната има повече от 10,7 милиона заразени и над 244 000 починали. Жертвите на вируса се увеличиха с 1431 вчера, което е рекорд от април. През последните 10 дни в САЩ умират повече от 1000 души на ден от коронавирус.

Американските болници са на предела и губернаторите молят за помощ

Стряскащите над 160 000 заразени с коронавируса в САЩ за 24 часа

Рекорд от началото на епидемията

Учени прогнозират повече от 400 000 починали от коронавирус в САЩ до март.

На фона на това Илон Мъск съобщи, че има  „умерена форма“ на Covid-19

Предприемачът и шеф на „Тесла“ и „Спейс Екс“ Илон Мъск смята, че „най-вероятно“ е развил „умерена форма“ на Covid-19, но получава „безумно различни резултати от различни лаборатории“, предаде Би Би Си.

49-годишният Мъск написа в Туитър, че симптомите му са като на „лека настинка“. В петък той каза, че си е направил четири теста. Два от тях излезли положителни, а два отрицателни.

Когато пандемията се разрази Мъск явно омаловажи опасенията от нея, въпреки че към днешна дата в САЩ заразените са около 10,9 млн. Над 245 000 са починалите в страната, а над 67 000 са хоспитализираните.

Около 35 щата искат да се носи маска на публични места и призовават жителите да спазват социално дистанциране на фона на опасения, че здравната система може да не издържи мащабен наплив на заразени пациенти.

Мъск, който има 40 млн. последователи в Туитър, заяви, че се чувства като при обикновена настинка, но с повече болки в тялото, отколкото с кашлица и хрема“.

В петък той постави под въпрос точността на антигенните тестове. И допълни, че чака резултати от PCR тестове, които се смятат за по-точни.

През март Мъск написа в Туитър, че предполага, че паниката ще нанесе повече вреди, отколкото вирусът“.

Филипините регистрират 1530 нови инфекции с COVID-19, 41 нови смъртни случая

Филипинското министерство на здравеопазването (DOH) съобщи за 1530 нови потвърдени случая на инфекция с коронавирусна болест (COVID-19) в неделя, с което броят в страната е 407 838

Министерството на здравеопазването заяви, че са се възстановили още 11 290 пациенти, което повишава броя на възстановяванията до 374 329. Броят на жертвите се е повишил до 7832, след като още 41 пациенти са починали от вирусното заболяване, добави DOH. DOH заяви, че досега е тествал над 4,93 милиона души във Филипините. Населението на Филипините е около 110 милиона. (ANI / Синхуа).

Русия регистрира рекордни 22 572 случая на COVID-19 за последните 24 часа

Русия е регистрирала 22 572 случая на COVID-19 през последните 24 часа, което доведе до общо 1 925 825, съобщиха от центъра за реакция в страната в неделя.

„През последните 24 часа Русия потвърди 22 572 случая на COVID-19 в 85 региона, от които 5 854 (25,9 процента) Москва съобщи за 6 271 случая на COVID-19. Столицата е последвана от Санкт Петербург с 1944 случая и Московска област с 812 дела.
Освен това центърът за реагиране съобщава за 352 смъртни случая от коронавирус, което увеличава броя на загиналите в страната до 33 186.
Потвърдено е, че 14 456 пациенти с коронавирус са се възстановили, което води до общо 1 439 985. (ANI / Sputni)

Иран регистрира нов рекорд от над 12 500 нови случая на COVID-19

Иран поставя нов рекорден брой случаи на COVID-19, регистрирани за един ден с над 12 500 нови инфекции, заяви говорителят на здравното министерство Сима Садат Лари в събота.
Появявайки се на живо в държавната телевизия IRINN, Лари разби цифрите в събота: 12 543 нови случая на инфекция и 459 смъртни случая. 
Властите започнаха да изготвят мерки за ограничаване, за да ограничат разпространението на болестта. Вътрешните пътувания между региони с обществен транспорт са ограничени.
Иран се присъединява към редица други страни, които ежедневно записват нови инфекции през последните дни. (ANI / Sputnik)

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници