БСП: Голямо признание е, че Станишев е единствен кандидат за ПЕС

БСП: Голямо признание е, че Станишев е единствен кандидат за ПЕС
Номинацията на Сергей Станишев като единствен кандидат за председател на ПЕС е много голямо признание към дейността му, заявиха съпартийците му от БСП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Номинацията на Сергей Станишев като единствен кандидат за председател на ПЕС е много голямо признание към дейността му, заявиха съпартийците му от БСП.

Според Деница Златева това е признание към него, което той получава още в аванс от всички леви европейски партии и членове на ПЕС, предаде БГНЕС.

Изборът на бъдещия президент на партията на европейските социалисти ще бъде на 29 септември в Брюксел.

Сред основните приоритети, които са очертани от сегашния президент на ПЕС, са засилване на солидарността в рамките на ПЕС.

Друг е този за все по-ясно изработване на алтернативата на ПЕС като противовес на провежданата от десницата в Европа строга политика на финансови рестрикции и ограничаване на разходите.

„Първата стъпка беше с много силната обща европейска кампания срещу младежката безработица," посочи Деница Златева.

Друг приоритет е представянето на левицата на предстоящите през 2014 г. европейски изброи, когато целта е промяна на политическия курс на Европа. Първата стъпка е свързана с това да бъде издигнат общ единен кандидат за председател на ЕК.

Самият Сергей Станишев заяви, че ако получи подкрепата на конгреса на ПЕС, ще се бори и като президент на ПЕС за пълноправно членство на България в Шенген, както и за други български интереси.

„Едно нещо, по което няма да се примиря – за начина, по който се упражнява властта тук и по който се готвят изборите. Това ще бъде и европейска тема," каза той.

Станишев коментира и това, че заради земеделския министър Мирослав Найденов България може да загуби половин милиард евро.

„Не го казвам аз, казва го Европейската комисия, че България може да загуби до края на годината 385 млн. евро. Вече нещата са изпуснати, защото нали разбирате, че за 4 месеца при платени досега много малка част от тези средства безвъзвратните загуби в резултат на безхаберието на министъра на земеделието, на постоянните смени и некомпетентност в Държавен фонд „Земеделие" ще бъдат между 250 и 300 млн. евро. Загуби от всеки един от нас взети," подчерта Сергей Станишев.

Лидерът на БСП призна, че при управлението на Тройната коалиция предприсъединителните фондове са били спрени, но каза, че парите по ИСПА са били отпуснати обратно.

„А тези между 250 и 300 млн. евро загубени, кой ще понесе отговорност за тях, че не са влезли в българското земеделие," попита той.

#Сергей Станишев #ПЕС #БСП #Деница Златева #Мирослав Найденов #Държавен фонд „Земеделие" #ИСПА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино