Бойни кораби на САЩ плават към Либия

Бойни кораби на САЩ плават към Либия
Плавателните съдове нямат специална мисия, но техните капитани ще могат да реагират на каквато й да е задача, поставена от американския президент. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Пентагонът придвижва два американски военни кораба до либийските брегове, предаде АП, като се позова на неназовани американски официални представители.

Единият от корабите, миненосецът „Лабун“, е заел позиция край бреговете на Либия в сряда, докато миненосецът „Макфол“ е на път за Либия и ще бъде край бреговете й до няколко дни.

На корабите има ракети „Томахок“. Плавателните съдове нямат специална мисия, но техните капитани ще могат да реагират на каквато й да е задача, поставена от американския президент.

Миненосците имат общо екипаж от около 300 души, допълва Дарик радио.

В сряда американски представители обявиха, че САЩ разглеждат нападението срещу консулството на страната в Бенгази като комплексна атака и проверяват дали тя е била замислена с цел отбелязване на годишнината от 11 септември 2001 г.

Подобно изявление направи и Майк Роджърс, републиканският председател на Комисията по разузнаването в американския Конгрес.

„Това е сложно нападение. Нападателите, както изглежда, са се възползвали от демонстрацията срещу онзи филм и са я използвали като претекст“, заяви конгресменът, цитиран от БТА.

„Някои подробности все още са неясни, но ясно личи почеркът на „Ал Кайда“, подчерта депутатът.

„От месеци наред „Ал Кайда“ търси западни мишени навсякъде в Северна Африка. Ние наблюдавахме някои дейности, които ни позволяват да мислим днес, че нападателите са от група, свързана с „Ал Кайда“, посочи Роджърс.

Неназовани американски представители съобщиха по-рано в сряда, че САЩ ще използват и безпилотни самолети в разследването на нападението, а ФБР ще помага на либийските разследващи.

Заместник-представителят на Либия в ООН Ибрахим Дабаши изрази хипотезата, че зад нападението стои екстремистка групировка, която е извън закона, предаде АП.

Той призна, че действителността в Либия е, че правителството не упражнява власт на цялата либийска територия и че има групировки и хора извън закона, които управляващите за момента не могат да възпрат.

Базираният във Великобритания мозъчен тръст Куилиам също посочи, че нападението е било добре планирана терористична атака, която е щяла да се случи независимо от протестите срещу обидния за исляма филм, предаде ДПА.

Мозъчният тръст посочва, че 24 часа преди атаката лидерът на „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири е призовал във видеообръщение в джихадистки форум либийците да отмъстят за убийството на фигура номер две в терористичната мрежа Абу Яхия ал Либи.

В нападението освен посланика на САЩ в Либия загинаха трима други служители на посолството. Най-малко петима американци са били ранени, предаде АФП.

#кораб #Пентагон #САЩ #Либия #Бенгази #Томахок #Ал Кайда #ФБР #ООН #Великобритания #Айман аз Зауахири #Абу Яхия ал Либи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници