Ангелов: Днес ще решим как да подходим и дали аз ще съм първият ваксиниран (ОБНОВЕНА)

Ангелов: Днес ще решим как да подходим и дали аз ще съм първият ваксиниран (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Имам готовност да съм първият ваксиниран в България, тъй като с това действие искам да покажа на всички българи, че ваксината е безопасна и ефективна, това обяви пред журналисти здравният министър проф д-р Костадин Ангелов по повод имунизацията срещу коронавирус. Той отбеляза, че въпреки че не е на първа линия в момента, все пак е лекар.

По думите му днес ще бъде обсъдено с Националния оперативен щаб как ще се подходи към ваксинирането и дали той ще бъде от първите. Здравният министър съобщи, че вече е готова и заповедта, която ще приравни антигенните тестове за COVID-19 на PCR и така и двете изследвания ще влизат в официалната статистика.

Още средства за болниците и ваксините

Правителството отпусна близо 184 милиона лева за болниците, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента "Ремдесивир". Средства ще отидат и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата на 112.

45 млн. лева са средствата за болниците, а 105 млн. лева за ваксините.

С почти 19,5 млн. лева ще се закупи медикаментът, който се прилага за лечение на вируса. "Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват", коментира премиерът Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. 

С 14,3 млн. лева ще се изгражда нова система за приемане на спешните повиквания. След анализ на текущото състояние на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение. „По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме“, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

1277 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас през последното денонощие при направени 4304 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че близо 30% от пробите са положителни.

Най-много новозаразени има в София - 181, следва Пловдив със 166. След тях се нареждат Варна с 96 и Бургас с 81.

В болница остават 6287 пациенти, 523-ма от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 2908 са регистрирани през изминалото денонощие, което е над два пъти повече от новозаразените. 

Броят на починалите продължава да бъде висок, като за последните 24 часа битката с болестта са загубили 156 души

Трябваше да проучим всички факти за новия щам и дали ще компрометира антигенните тестове. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, като допълни, че е получил уверения, че няма да бъдат компрометирани. 

"Ваксините пристигат в София, ще бъдат съхранявани в „Бул Био“, първата пратка ще бъде символично количество. Искаме да покажем, че всички държави членки в един ден ще направят ваксинация на различни категории от населението съгласно плановете, обясни здравният министър, като допълни, че ваксините ще бъдат пренесени във фризерите на няколко РЗИ-та.
"Едновременно ще започне ваксинирането в три големи града", каза проф. Ангелов.

"Първото количество ваксини по предварителни данни ще бъдат 9750 дози, като това са необходими за ваксинирането на около 4300 граждани. Създали сме денонощен режим на работа, за да осигурим логистиката".

Министърът е готов да бъде първият ваксиниран в страната. Той иска да покаже , че вярва във ваксината и ваксинирането като достижение на науката. „Днес ще се реши как да се подходи и ще бъде решено кой ще бъде първият ваксиниран“, обясни министър Ангелов.

"В момента продължават български медици да проявяват желание да се включат в списъците на ваксиниране. Това е постижение", каза още той.

"Първото количество ще бъдат по предварителни данни ще бъдат 9750 дози, като това са необходими за ваксинирането на около 4300 граждани. Създали сме денонощен режим на работа, за да осигурим логистиката". 

Днес проф. Ангелов предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки.

Първата пратка ваксини, която пристига, ще бъде символично количество. Искaме да покажем, че в Европа всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории на населението едновременно". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

По думите му медикаментът у нас ще бъде пренесен в няколко от фризерите, поставени в РЗИ-тата. "Най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града", заяви той и допълни: "Очакваме първият ваксиниран българин да бъде на 27 декември. Имам готовност и аз да съм първия ваксиниран".

Министърът беше категоричен, че с това действие цели да се покаже, че ваксината е безопасна. "Вярвам в нея и във ваксинирането като цел и достижение на науката, благодарение на което ще преборим тази инфекция", подчерна проф. Ангелов. 

Очаква се ваксините да дойдат на 25 или на 26 декември в страната ни. "Логистиката е нещо, което не зависи от нас. В момента, в който дойдат на наша територия, задачата ни е да стигнат до местата, където ще се съхраняват и ще се извършва имунизацията", заяви министърът.

Той обясни, че цялото количество от медикамента ще дойде непосредствено след Нова година. И допълни: „Първите дози, по предварителна информация, ще бъдат 9750. Те ще стигнат за ваксинирането на 4300 български граждани”.

По думите на здравния министър броят на медиците, които изявяват желание да се ваксинират, расте. "Това променя първоначалните числа и за мен е постижение", коментира проф. Ангелов. 

Запитан за заповедта за приравняване на резултатите от антигенните тестове с PCR тестовете, той коментира: „Възникването на новия щам малко ни разколеба. Трябваше ни малко време, за да проучим всички известни факти. Сега моите колеги казаха, че няма да има проблем при отчитане с антигенните тестове. Днес до края на деня се очаква и заповедта. Веднага, след като влезе в сила, този вид тестове ще започнат да влизат в статистиката”.

#Ангелов #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници