КОВИД у нас: Започна ваксинацията в Габрово и Севлиево, вече 2700 българи са се възползвали (ОБНОВЕНА)

КОВИД у нас: Започна ваксинацията в Габрово и Севлиево, вече 2700 българи са се възползвали (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

2700 българи вече са ваксинирани срещу  COVID-19 с препарата на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската Бионтех (BioNTech).

Следващата партида на пристига най-вероятно в началото на идната седмица, а по данни на производителя, на всеки седем дни поетапно ще получаваме регулярни количества от ваксината. Това съобщи в студиото на БНТ шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Магистър-фармацевтът начело на ИАЛ разкри, че от близо 3 хил. вече ваксинирани български граждани има данни само за една нежелана реакция след поставянето на ваксината - зачервяване на мястото на убождането.

"Със сигурност мога да кажа, че са предвидени ваксини за цялото население, всеки, който желае, ще получи тази възможност", увери членът на ваксинационния щаб.

Магистър-фармацевтът начело на ИАЛ разкри, че от близо 3 хил. вече ваксинирани български граждани има данни само за една нежелана реакция след поставянето на ваксината - зачервяване на мястото на убождането.

Държавата не предвижда да въвежда привилегии за хората, които се сдобият със заветното картонче "ваксиниран", подчерта Кирилов.

"От страна на държавата такова ограничение няма, не се предвижда досега, но е заложено в информационната система да може след поставяне на втората доза да бъде издаван документ, че е поставена ваксина", обясни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата. На картончето ще бъдат отбелязани двете дати на първата и втората ваксинация.

В Габрово и Севлиево започна имунизацията срещу Covid-19.

Поставянето на наличните 100 дози от ваксината ще продължи и в утрешния ден в трите разкрити специализирани кабинета.

50 от получените за габровска област 100 дози от ваксината срещу Covid-19 са предназначени за част от лекарите и персонала на областната болница. 20 - за Центъра за спешна помощ и 30 за Севлиево - за местното лечебно заведение и за медиците в извънболничните Covid зони.

Това е символично начало, като скоро ще бъдат обхванати работещите във всички здравни структури, посочи директорът на РЗИ д-р Николай Пенчоков:

"Има достатъчно желаещи, малко са дозите. След 20 януари ще се влезе в ритмично снабдяване, което ще реши въпроса с всички желаещи колеги".

Един от първите имунизирани срещу Covid-19 е директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово д-р Георги Шандурков:

"Не съм имал грам съмнение или това, дали трябва. Важното е в крайна сметка разумът да надделее и хората да знаят, че среща с вируса тъй или иначе ще има и е по-добре да си подготвен". С напредването на имунизацията ще има още желаещи да се ваксинират, предположи д-р Георги Шандурков и сподели, че от тук нататък той и колегите му, които първи се срещат с болните, ще работят по-спокойно".

Започна ваксинацията и в Силистренско. Днес и утре 80 здравни работници, работещи в трите COVID-отделения на болниците в областта ще бъдат ваксинирани. Имунизацията в областната болница се извършва по график.

На човек са предвидени по 15 минути, като след всеки трима се прави дезинфекция. Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра д-р Енчо Василиев беше първият ваксиниран.

Останалите медицински специалисти, включени в първа фаза от Националния план за ваксиниране се очаква да бъдат имунизирани в средата на януари. Досега желание да се ваксинират са изявили 343 медици от лечебните заведения в Силистренско, което е над една трета от всички в областта.

"И по време на манипулацията, и в момента абсолютно никаква симптоматика. Направи ми впечатление, че дори самото манипулиране е абсолютно безболезнено. Най-накрая стигнахме до най-правилното и отговорно решение на проблема с пандемията COVID-19.  Смело твърдя, че се справихме много добре", отлично дори, каза д-р Енчо Василев.

"Днес заработват два екипа. В утрешния ден ще работят още два кабинета, в общинските болници в Дулово и Тутракан. Така с тези 80 получени дози ще можем да дадем възможност на първите медици от трите болници и Спешен център да получат своята първа доза", обясни д-р Теодора Начева

Кметът на Търговище Дарин Димитров се ваксинира срещу COVID-19 днес.

Доктор Димитров е заявил, че се чувства добре след ваксинацията, съобщават от пресцентъра на общината. "За момента нямам някакви странични реакции. Поставям си ваксината не само, за да предпазя себе си и близките си, но и защото искам да дам пример на всички съграждани да го направят при първа възможност. Това е оръжието, което ще ни изведе от пандемията", заявява кметът.

Димитров разясни, че се ваксинира в качеството си на практикуващ лекар. "Много се коментира кои групи трябва да се ваксинират първи. Чуха се мнения, че това трябва да са политиците, за да покажат, че ваксините са безопасни.

Други пък поддържаха тезата, че това трябва да са лекарите и медицинският персонал. В случая, и като лекар, и като политик, искам да изкажа убеждението си, че в момента ваксините са светлината в тунела. Нека си дадем сметка, че светът е това, което е днес, до голяма степен благодарение на ваксините", казва д-р Димитров.

Кметът призова гражданите да се доверяват само на достоверните източници на информация. "Какви ли не неща се изписаха в мрежата по отношение на ваксините - че ще ни инжектират наночастици с микрочипове, че ваксината за политиците ще е различна от тази за останалите граждани.

Нека реагираме по-зряло на такива спекулации. Да се консултираме по-често със специалисти, отколкото сляпо да се доверяваме на поредния сайт с неназовани източници на информация", коментира Дарин Димитров. 

Днес ще бъдат ваксинирани първите 100 лекари и медицински персонал в Монтанско, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Ампулите с ваксините вече са пристигнали в болниците в Монтана, Лом и Берковица и в Регионалната здравна инспекция в Монтана.

Желание да се ваксинират са изявили 176 от общо 449 лекари в област Монтана.

Започна имунизацията и на медиците в Разград. Първата доза на ваксината ще бъде поставена на 130 медицински служители от разградската болница - лекари, сестри, помощен персонал.

"Ще се ваксинират и други специалисти на първа линия в системата на здравеопазването", съобщи временно изпълняващият длъжността директор на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград д-р Петър Тодоров.

Той обясни, че първият ваксиниран лекар е бил началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Мишел Озиолор. По думите на д-р Тодоров, ваксинирането на здравните специалисти трябва да приключи днес, но ако не успеят екипите в имунизационния кабинет на болницата ще продължат работата си и утре. Д-р Тодоров заяви още, че самият той също ще се ваксинира, но през март, тъй като е преболедувал вируса.

"Смятам, че имунизацията е много мощно средство в превенцията и профилактиката на тази лоша болест", каза д-р Георги Кулишев, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение, който също бе имунизиран и изрази мнение, че е добре всички хора да се ваксинират.

Горещо да се имунизират всички препоръча и директорът на РЗОК в Разград д-р Камелия Станева, която също получи доза от ваксината, защото по думите й в еволюционен план ваксинацията е спасила човечеството.

Категорична, че ще се ваксинира още днес, бе и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева. "Затова съм тук, съпругът ми д-р Евгений Генев като член на екипа на разградската болница също мина през имунизационния кабинет", каза д-р Генева.

Тя посочи, че втората доза от ваксината за медиците в област Разград ще бъде получена към края на януари. По думите й, досега желание да се ваксинират са заявили 520 лекари и медицински специалисти от цялата област, но списъкът е отворен и броят им непрекъснато се променя.

Областния управител Гюнай Хюсмен, който посети с екипа си имунизационния кабинет сподели, че днешният ден е знаков, това по думите му, е първа крачка към подобряването на живота в областта. Той подчерта, че ако лекарите кажат, веднага би се имунизирал, но тъй като също е преболедувал вируса нуждата му от ваксинация е след няколко месеца.

Във Видин днес поставиха първите ваксини срещу COVID-19. Това съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински.

Общо 50 са първите дози, разпределени за региона. Те са предимно за колегите отковид отделенията, Бърза помощ, Спешните приемни отделения от болниците във Видин и Белоградчик , уточни д-р Венцислав Владински.

Първата ваксина бе поставена на директора на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" д-р Ивета Найденова. След ваксинирането тя сподели, че месеци наред идва всеки ден на работа и е силно притеснена, когато трябва да се прибера у дома при баща си, който е на 80 години. Затова изявих желание да се ваксинирам и се надявам силно, че ще се създаде имунитет, за да ни предпази от заболяването каза пред журналисти д-р Найденова.

След д-р Найденова се ваксинира и д-р Борислав Милчев, който е сред работещите в ковид сектора. Той призова въпреки ваксината да продължим да спазваме и всички наложени мерки срещу коронавируса.

Следващите дози ваксина ще пристигнат във Видин през януари.

337 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2369 теста, от които 1012 са PCR тестове, а 1 357 - антигенни. Чрез PCR са установени 189 положителни проби, а чрез антигенни тестове - 148.

Починали са 87 души, а излекувани са 1475. Общо 5511 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 504 са в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в София - 72. Следват Варна с 28 и Шумен с 24 нови случая.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 8746. Нови 23 случая са регистрирани през последните 24 часа.

Междувременно продължава ваксинацията срещу COVID-19 в страната. За последните два дни са се ваксинирали повече от 1000 медици на първа линия. Все още няма данни някой от имунизираните да е проявил странични реакции след поставянето на инжекцията, съобщи Нова телевизия.

#коронавирус #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници