Магистрати се опасяват от манипулация на вота за ВСС

Магистрати се опасяват от манипулация на вота за ВСС
Магистрати алармират за риск от манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, предупреждават от Българския хелзинкски комитет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Магистрати алармират за риск от манипулация на изборите за членове на Висшия съдебен съвет, предупреждават от Българския хелзинкски комитет.

Магистратите се опасяват от опорочаване на избора на съдийските делегари чрез подмяна на бюлетини.

Опит за такава подмяна имаше и на събранието за избор на делегати на софийските районен и градски съд по-рано това лято.

Предупреждаваме, че интегритетът на изключително важния утрешен избор за членове на ВСС от съдийската гилдия зависи от две условия, без които не може.

Най-напред - да бъдат допуснати независими наблюдатели от граждански организации, които да присъстват на всички етапи на изборния процес.

Освен това трябва бъдат подпечатани бюлетините, за да се предотврати тяхната подмяна преди броенето.

Граждански организации вече официално са внесли искане да осигурят поименно посочени наблюдатели на избора.

„Няма никаква легитимна причина да им се откаже достъп. Ако им бъде отказан достъп, това ще означава, че средите, наклонили везните в полза на такова решение, възнамеряват да подменят вота. Друга законна причина не може да има. Същото важи за евентуален отказ да бъдат подпечатани бюлетините“, категорични са от Българския хелзинкски комитет.

Тези две гаранции – наблюдатели и подпечатани бюлетини, са поискани от 70 делегати на съдиите от различни съдилища в официално предложение до утрешното събрание, което трябва да реши и двата въпроса.

#Висш съдебен съвет #ВСС #БХК #Български хелзинкски комитет #делегати #бюлетини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници