Спряха полетите над Бенгази след убийството на американския посланик

A A+ A++ A

Либийските власти са спрели въздушния трафик над Бенгази след нападението срещу консулството на САЩ в града в сряда, при което загина американският посланик в страната Кристофър Стивънс.

Във въздуха над втория по големина град в Либия патрулират единствено безпилотни американски самолети, а трафикът на въздухоплавателни средства е спрян поради съображения за сигурност, съобщава АФП, позовавайки се на източник от летището в града, цитирана от bTV.

„Получихме заповеди в четвъртък вечерта веднага да спрем всички полети по съображения за сигурност“, е заявил източникът. Той е уточнил, че властите на летището не са получили никаква официална причина за това решение.

Възможно е да съществува риск от присъствие на ракети земя-въздух в района“, допълва още източникът.

В края на конфликта, който сложи край на режима на Муамар Кадафи, страните от НАТО, които участваха в кампанията, съобщиха за изчезването на стотици ракети земя-въздух, които могат да се изстрелват от подвижни установки.

Взетите мерки от американска страна са продиктувани от убийството на  американския посланик в Либия Кристофър Стивънс, който бе убит на 11 септември 2012 година заради антиислямски филм, предизвикал ожесточени протести в още редица арабски държави.

При нападението загинаха двама от неговите охранители, както и един служител в консулството.

Няколко американски медии съобщиха, че филмът, предизвикал вълната  от недоволство, е продуциран от Сам Басайл (Bacile), който има израелско и американско гражданство и се занимава със строеж и продажба на недвижими имоти. По думите му филмът струвал 5 милиона долара, като част от парите били платени от стотина еврейски донори.

На 13 септември 2012 година, ден след като САЩ изпрати морски пехотинци да охраняват мисията в Либия, жители на Йемен се опитаха да щурмуват американското посолство в страната. Един загина, а десетки бяха ранени.

Протести срещу  филма за пророка Мохамед „Невинността на мюсюлманите“ имаше и в Египет и Тунис.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници