Микробиолози предрекоха края на антибиотиците

Микробиолози предрекоха края на антибиотиците
A A+ A++ A

Бактериите нападат организмите не индивидуално, а групово, общувайки помежду си. И ако на това тяхно общуване се попречи, антибиотиците ще станат излишни, установиха двама американски микробиолози.

Бактериите не атакуват сами. Те нападат организмите в екип, а за целта общуват помежду си. Двама американски микробиолози са открили как става това, поради което са удостоени  с наградата на "Паул Ерлих и Лудвиг Дармщетер", дотирана със 120 хиляди евро. Работата на Бони Баслър и Майкъл Силвърмен може да помогне за избягването на антибиотиците, съобщава фондация "Паул Ерлих".

Двамата са доказали, че "колективното поведение е правило не само сред многоклетъчните организми, но и сред бактериите", гласи основният аргумент на журито. Комуникацията между бактериите е "ахилесова пета", която предоставя нови възможности за борба с микробите: "Вместо бактериите да се убиват с антибиотици, вече могат да бъдат разработени вещества, които предотвратяват бактериалната комуникация. Изследването на двамата лауреати е от изключително значение за медицината".

Силвърмен и Баслър са открили, че бактериите изпращат и получават сигнали. Чрез тях микроорганизмите искат да разберат дали са сами на съответното място или заедно с други "колеги". Тази комуникация се обозначава с термина "усет за кворум". За да измерят броя на бактериите, учените са анализирали определени езикови молекули. Ако концентрацията им надвиши определен брой, се стига до специфично групово поведение.

Силвърмен за първи път открива явлението през 80-те години на миналия век при определен вид калмари-джуджета, които светят в синьо-зелено през нощта - благодарение на бактерия. В началото на 90-те години Баслер пък открива открива други езикови молекули. Те информират бактериите дали на място има и други видове и кои преобладават. Бактериите са не само изключително комуникативни, те дори говорят няколко езика.

Значението на тези открития е "признато едва наскоро в пълния му обхват", заяви Томас Бьом от фондация "Паул Ерлих". Вече е известно, че всички бактерии общуват по този начин. "Това не само доведе до фундаментална промяна в бактериологията, но и до напълно нови методи в изследванията на антибиотиците."

Баслър преподава в университета "Принстън" и в Медицинския институт "Хауърд Хюз" в Ню Джърси. До пенсионирането си Силвърмен работи в института "Агурон" в Калифорния. Заради пандемията церемонията по награждаването ще се състои едва на 14 март 2022-а - заедно с церемонията по награждаването на победителите през следващата година

#антибиотик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай