Ангелов се похвали: Доволни сме от постигнатото до момента! Готвим се за трета вълна (ДОПЪЛНЕНА)

Ангелов се похвали: Доволни сме от постигнатото до момента! Готвим се за трета вълна (ДОПЪЛНЕНА)
A A+ A++ A

Нов пик на заболеваемостта от COVID-19 у нас прогнозират здравните власти. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на седмичния брифинг в Министерския съвет.

Ген. Мутафчийски апелира към медиците да се подготвят за "това, което ни очаква" и призова хората да спазват мерките. Заяви, че колкото и неприятно да му е да влиза в ролята на лош вестител, не може да пропусне да сподели факти.

 

"Това, че някои неща са разрешение, не означава, че са безопасни. Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни места. Напротив - те са най-опасните", категоричен бе началникът на Щаба.

„Сценариите показват, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна. Сега обаче едва ли имаме седем седмици, най-вероятно имаме три”, каза още ген. Мутафчийски. 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че от Щаба са доволни от постигнатото до момента. Резултатите давали право да се прояви разумна доза оптимизъм, но не и лекомислие, тъй като постигнатото било много крехко.

„Европа е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да сме лекомислени, а готови за трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, в която е на Континента”, каза здравният министър.

Проф. Ангелов призова гражданите да проявят разум и спокойствие. Той отчете раздвижване на вируса в София затова всяко число ще се следи на 12-часова база и ще се анализира всяка тенденция. Здравните власти са готови са да предприемат действия, ако се наложи.

„Ситуацията не е по-различна от миналата седмица. По данни към момента 14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26 място в ЕС и 6 място на Балканския полуостров. Смъртността е 9,9 на 100 000 и по този показател заемаме 13 място в ЕС. Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, днес на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а с най-ниска - Търговище. В жълтата зона са 8 области, в оранжевата – 12”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Според главният държавен здравен инспектор това значи, че ситуацията е добра, но тенденцията се обръща. Той прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболеваемостта.

„Пред нас има две перспективи – или да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване, или по модела на Испания и Португалия - с изживяване на тази криза, в която бяхме в края на ноември. Дали ще минем по единия път, или по другия, зависи от това как ще спазваме мерките”, подчерта Кунчев.

#Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници