Ден без автомобили в Брюксел

Ден без автомобили в Брюксел
Инициативата е част от „Европейската седмица на мобилността", в която участват над 1000 европейски града. Снимка: teintelecom.be
A A+ A++ A

В Брюксел в неделя е забранено движението на автомобили, тъй като в белгийската столица вече за единайсети път се провежда „Ден без автомобили".

Инициативата е част от „Европейската седмица на мобилността", в която участват над 1000 европейски града, предаде бТВ.

Движението на автомобили е забранено от 9:00 до 19:00 часа местно време, с изключение на градския транспорт, такситата и службите за бързо реагиране.

Някои категории частни лица като практикуващи лекари или инвалиди, за които автомобилът е единствено средство за придвижване, имат право да ползват колите си в този период, но само ако предварително са получили разрешение от полицията. Тяхната скорост се ограничава до 30 км в час.

През целия ден пътуването с градския транспорт е безплатно, а броят на автобусите, трамваите и влаковете е увеличен.

Забранено е и влизането в столицата на автомобили от други градове – пристигащите трябва да оставят превозните си средства на паркингите, разположени до всички големи магистрали.

Полицията предупреди, че за движение на коли в Брюксел на 16 септември ще налага глоби до 150 евро.

Опитът обаче показва, че никой не се опитва да наруши забраната. Основно средство за транспорт в Брюксел в този ден са велосипедите, за което допринася и топлото време.

В града са организирани редица културни и спортни събития – надбягвания, маратони, състезания с ролери и скейтборд, а в музеите и галериите се влиза безплатно.

#Брюксел #Ден без автомобили #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници