Избори 2021: На тези избори ще има най-голям брой на секции в чужбина от 2013 г. насам

Избори 2021: На тези избори ще има най-голям брой на секции в чужбина от 2013 г. насам
A A+ A++ A

На тези избори ще има най-голям брой на секции в чужбина от 2013 г. насам. Това каза на брифинг на ЦИК членът и говорителят Димитър Димитров.

Той допълни, че след няколко дни ще има пълния списък и адресите. „Днес се занимавахме с обединяването на секциите на близки разстояния“, уточни той. „Със сигурност от 2013 г. на тези избори ще има най-голям брой на секции в чужбина“, каза още той.

В събота Централната избирателна комисия (ЦИК) ще решава колко секции ще бъдат открити в чужбина за гласуване на изборите на 4-ти април. Подадените заявления за гласуване в чужбина са малко под 88 000, като най-много са от Турция - 20 890, и от Великобритания - малко над 16 000. Говорителят на комисията Димитър Димитров заяви: 
"Секциите зад граница ще бъдат като число много повече, отколкото на предходни избори. Най-много за последните не знам колко, но примерно след 2013-а година, със сигурност това ще е най-големият брой на секции, които се откриват в чужбина". 

Относно гласуването във Великобритания Централната избирателна комисия поясни, че до 13 март ще се уточни броят на секциите. „Съвместно с МВнР ще ги уточним. По принцип разговорите, които сме имали с МВнР там, където се очакват повече да гласуват повече наши съграждани, а има възможност за по-малко секции, ще се опитат да направят евентуално секции с повече от 1 кабина. Тепърва обсъждаме вариантите, за да създадем условия да гласуват всички желаещи“, коментира говорителят на комисия Таня Цанева.

По думите ѝ все още не е уточнен общият брой на секциите, които ще бъдат разкрити в чужбина.

Партиите не отчитат да са получили дарения от бизнеса за кампанията

Дарения само от симпатизанти и кандидати за депутати, но не и от юридически лица - това отчитат пред Сметната палата партиите и коалициите, които ще участват в изборите на 4 април.

ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не са отчели никакви дарения. От симпатизанти и кандидати дарения са получили „БСП за България“, „Демократична България“, ВМРО и АБВ. Останалите по-малки партии и коалиции не са отчели дарения, пише „Дневник“.

Най-много дарения отчита партията на Красимир Каракачанов - 77 от симпатизанти и 45 от кандидати за депутати на обща стойност над 57 хил. лв. Най-много са дарили евродепутатът Ангел Джамбазки - 5000 лв., и столичният общински съветник Карлос Контрера - 3000 лв.

Коалицията „БСП за България“ е получила дарения от 31 физически лица и 17 кандидати за народни представители на обща стойност над 14 хил. лв. Най-много са дарили кандидат-депутатите Георги Свиленски - 7800 лв., Христо Проданов - 5360 лв., Благовест Кирилов - 5300 лв. и Борислав Гуцанов, Димитър Данчев и Дора Стоянова - по 5000 лв.

Дарители на обединението „Демократична България“ са 17 симпатизанти и 9 кандидати, а сумата е над 19 хил. лв. Най-много са дарили кандидат-депутатите Иван Белчев - 1609 лв., и Атанас Славов - 1476 лв.

От 43 симпатизанти АБВ е получила на 30 хил. лв. Крайният срок за подаване на отчетите изтече.

Освен дарения партиите могат да финансират кампаниите си със собствени средства, които обикновено са от субсидия и членски внос, както и чрез т.нар. медийни пакети от по 40 хил. лв.

 

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници