Коронавирусът у нас: Локалните ограничения продължават (ОБНОВЯВА СЕ)

Коронавирусът у нас: Локалните ограничения продължават (ОБНОВЯВА СЕ)
A A+ A++ A

Нови, по-твърди, ограничителни мерки в Софийска област от утре въведе Областният кризисен щаб. Те са във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 и отчетена 14-дневна заболеваемост над 310 на 100 000 население за последните две седмици на територията областта, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

- Считано от 00:00 часа на 12.03.2021 г. до 00:00 часа на 26.03.2021 г. се въвежда  задължително изискване за носене на защитни маски за лице на пазари и тържища;

- Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V до ХІІ клас от образователните институции в Софийска област;

- Считано от 00:00 часа на 12.03.2021 г. РЗИ – Софийска област и Областния кризисен щаб дават препоръка до кметовете на общините в Софийска област да направят мотивирано предложение до министъра на образованието за издаване на заповед в изпълнение на параграф 1., ал. 3 от Преходни и заключителни разпоредби към Наредба за допълнение на Наредба №5/2006 г. за предучилищното образование, а именно „през учебната 2020/2021 г. децата, записани на задължително предучилищно образование в детска градина/училище в област, попадаща в червената зона, съобразно критериите на Министерство на здравеопазването за усложнена епидемична обстановка, могат да отсъстват по желание на родителя, след писмено уведомяване на директора“ и издадена заповед от министъра на образованието;

- Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си;

- При невъзможност за въвеждане на дистанционна форма на работа, работодателите да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки на работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, носене на маски, когато не може да се осигури дистанция от 1,5 м. и недопускане на служители или външни лица с прояви на респираторна симптоматика;

- Да се засили контрола при провеждане на културно – масови мероприятия, като организаторите са отговорни за спазване на противоепидемичните мерки, след съгласуване с РЗИ-Софийска област;

- Лечебните заведения за болнична помощ да са в готовност при достигане на заболяемост над 500 на 100 000, за преустановяване на плановата оперативна дейност и разкриване на допълнителни легла за COVID-19;

- Да се извършва безотказен прием и лечение на пациенти на  COVID-19, както и съмнителни за  COVID-19 по клинични данни при спазване на строг противоепидемичен режим в определените за целта COVID- зони;

- Управителите на лечебните заведения за болнична помощ да създадат организация и засилят контрола, относно недопускане смесване на потоците на болни и съмнително болни за COVID-19 и други пациенти, особено в местата на рентгенови и медико-диагностични лаборатории;

- Лечебните заведения за извънболнична помощ да определят часови график за прегледи на лица с респираторна симптоматика и съмнителни за COVID-19, за което да информират пациентите си;

Мерките са в сила от 12 до 26 март 2021 г.

Без проблеми стартира имунизирането на лицата, записани в Портала за ваксиниране срещу COVID-19 с препарата на AstraZeneca в областта.

От Регионалната здравна инспекция уточняват, че за периода 11-14 март се предвижда да бъдат направени 256 имунизации, тъй като толкова хора са изявили желание чрез електронния регистър.

Ваксинацията ще се случва във временни имунизационни кабинети - в РЗИ, в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“; в Кардиологичен медицински център във Велико Търново и в ИППМП „Медиана“-Павликени.

До момента в региона са поставени общо 9186 дози (с натрупване), от които през изминалото денонощие - 276 (220 първи дози и 56 втори дози). Процесът е приключил при общо 1384 лица.

В област Кюстендил се въвеждат нови мерки срещу разпространението на Covid-19

От понеделник до 2-ри април учениците от 5 до 12 клас ще преминат на дистанционно обучение.

Учениците от 1-ви до 4-ти клас от училището в град Рила също ще участ неприсъствено заради заболели ученици и преподаватели там. 

Забраняват се обществените мероприятия на открито и закрито, както и културните събития. С до 15 човека в областта могат да се провеждат сватби и кръщенета. Ще се спазват ограничения дори и за погребенията за починалите от коронавирус.

Въвежда се задължителен пропускателен режим във всички търговски обекти, веригите за хранителни стоки и магазините тип молове. 

Заведенията в региона остават да работят до 23.00 часа. Всички заведения за хранене и развлечение обаче осигуряват физическа дистанция. 

Остават да работят и фитнесите.

Задължително остава носенето на маски на открито там, където има струпване на много хора и където не може да се спазва дистанция.

Забраняват базари, фестивали и тържища в област Велико Търново

Базари, фестивали и тържища в област Велико Търново ще бъдат забранени от утре реши Областният кризисен щаб на днешното си заседание. Заболяваемостта в област Велико Търново е 260 на сто хиляди души население, към днешна дата, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева, предаде БТА.

Ако индексът достигне 300 заболели на 100 хил. души в следващите дни, ще бъдат затегнати още мерките, уточни тя.

Заетостта на леглата в лечебните заведения на територията на областта, където са разкрити КОВИД отделения е 43 процента, а в интензивните сектори - 62,5 процента, посочи д-р Недева.

На заседанието днес е взето решение да бъде засилен контролът по отношение на противоепидемичните мерки, в т.ч. носенето на маски на закрито. Онлайн записването за ваксинация е стартирало от днес на територията на областта.

Два кабинета в град Велико Търново ще приемат желаещите- единият е в МОБАЛ" Д-р Стефан Черкезов", другият е в РЗИ. Оснавната част от доставените ваксини са предназначени за хората, които трябва да организират изборния процес. Няма проблеми и с имунизационния календар за който отговарят общопрактикуващите лекари, всеки от тях, който е заявил необходимите дози ги е получил, посочи д-р Недева.

Затягат мерките в област Смолян

"В област Смолян се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки заради влошената епидемична обстановка", съобщи заместник- областният управител Адриян Петров. Съгласно заповед на директора на РЗИ се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас.

За община Златоград преминаването към дистанционни часове се отнася за учениците от 1 до 12 клас. Предвиждат се и по-стриктни изисквания за публичните обществени мероприятия, включително и предизборните събития. Въведените противоепидемични мерки са в сила от 12 до 26 март.

Данните от епидемичната обстановка в областта показват ръст от 87 процента през миналата седмица, а за последните три дни новите случаи на коронавирус са 125. Трайна тенденция на покачване на седмичната заболяемост се отчита в общините Смолян и Златоград.

За община Златоград се въвеждат и допълнителни ограничения като спиране на плановия прием в общинската болница, с изключение на постъпващите за раждане пациентки.

Заразени с коронавирус са 13 учители, 6 служители от непедагогически персонал в образователни институции и 1 ученик. Позитивните учители са от община Златоград, от детска градина в Смолян и от училища в общините Рудозем, Мадан и Чепеларе. Под карантина са поставени 165 ученика и 3 учители от 7 училища в областта, 48 деца и 10 служители от персонала на смолянска детска градина.

Като противоепидемична мярка се ограничава посещението на ученици в заведения в града без придружители. Предложението за преминаване към обучение в електронна среда в училищата, трябва да бъде изготвено от кметовете на общини до образователния министър.

В заповедта се предвиждат стриктни противоепидемични изисквания за заведения, тържища, пазари, масови мероприятия, както и отмяна на свижданията в болниците. Детските градини не се затварят, но на родителите се препоръчва при възможност да спрат децата си вкъщи.

Маските са задължителни за струпвания на много хора на открито на обществени места. Индивидуалните събирания и семейни тържества могат да бъдат само в камерен състав до 10 души.

На кметовете на общини се възлага да ограничат провеждането на масови мероприятия. 

Строги мерки и в област Силистра

В Областната администрация в Силистра бе проведено заседание на Областния кризисен щаб във връзка с необходимостта от нова заповед за противоепидемични мерки за COVID-19.

От пресцентъра на Областната администрация съобщиха, че по данни от РЗИ през последните две седмици в областта заболеваемостта е 298 на 100 хиляди души население, като с натрупването от този понеделник до днес 11 март заболеваемостта вече е 345 на 100 хиляди. Това налага систематизирани мерки, считано от 12 до 31 март в различни сфери, се казва в съобщението.

Според специалистите, ако не се наложат ограничения, ще се увеличи тежестта в болниците. Засега без свободни легла е МБАЛ - Силистра. Малко места има в МБАЛ -Дулово, но там настаняват и от Шуменско; наполовина е запълнена болницата в Тутракан. Потвърждава се проблемът с недостига на персонал.

Текстът на заповедта ще стане ясен, след като бъде изготвена в окончателен вид от РЗИ и бъде подписана в МЗ, преди да бъде разпространена. Една от сигурните мерки е, че от 12 до 26 март се преустановяват присъствените занятия учениците от пети до дванайсети клас.

Останалите мерки са свързани с работата на заведения за обществено хранене до 22:00 часа, преустановяване на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на мероприятия на закрито, преустановяване на семейни тържества и събирания на повече от 10 души, преустановяване на развлекателни и увеселителни мероприятия. Маски на открито ще се изискват само по пазари и тържища, бе съобщено на брифинг след заседанието на Областния кризисен щаб.

Учениците в Добричка област ще учат онлайн, въвеждат допълнителни мерки

Присъствените занятия за по-големите ученици - от 5-и до 12-и клас, в Добричка област се преустановяват за периода 15-26 март поради високата заболеваемост от коронавирус сред населението, съобщиха от Областния координационен щаб за предприетите мерки за овладяване на заразата.

"Към днешния ден заболеваемостта достига 222.9 заразени на 100 000 души", посочи секретарят на щаба д-р Светла Ангелова, която е и директор на Регионалната здравна инспекция.
 
По думите й, сред последните установени с положителни тестове са лекар, три медицински сестри, санитар, двайсет учители, деветима ученици и други. Има взрив на инфекцията в Дома за възрастни с деменция в добричкото село Опанец, където 18 потребители и петима от персонала са с положителни проби за коронавирус, но само един засега е проявил симптоматика.

Капацитетът на ковид отделението в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич е 70 на сто зает,но интензивният сектор е запълнен изцяло и е възможно пациенти с усложнения да бъдат насочвани към лечебни заведения във Варна, допълниха от щаба.

В големите търговски вериги в областта се въвежда пропускателен режим за посетителите, като не се допуска струпване на хора на касите и по-често ще се прави дезинфекция, като част от предприети мерки за ограничаване на епидемията.

На частни тържества и други семейни събирания ще могат да присъстват до десет души. Фитнес залите ще продължат да работят с 30 на сто от капацитета си, а в заведенията за хранене се забранява живата музика.

Наблюдава се много стръмно покачване на кривата на смъртността при COVID пациентите у нас, каквото не е имало през последните 6 месеца – 53% нарастване на седмична база. Това обяви на брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му от две седмици се намираме в експоненциално нарастване и има двуцифрен ръст както при заетостта в болниците, така и при интензивните легла.

Има болници с изчерпани и полуизчерпани легла. Аз мога да кажа за ВМА-София – тази сутрин имахме 5 свободни легла, въпреки че преди 3 дни разкрихме две нови клиники (…) Имаме трима чакащи в спешното отделение, когато се върна, и тези легла няма да ги има“, посочи още той, цитиран от bTV, като предупреди, че при нарастване на случаите може много бързо да се изчерпа медицинският капацитет.

Не само вирулентността е причината да е по-смъртоносен един вирус или не, в такава ситуация е важно какъв е медицинският ресурс, с който разполага държавата. Когато се изчерпат леглата, медицинските специалисти, лекарствата, възможностите на спешната помощ да транспортира пациентите, има опасност много хора да не получат адекватна медицинска грижа, което би довело до още по-голямо нарастване на смъртността“, предупреди Мутафчийски. 

Средната възраст на хоспитализираните 263-ма пациенти с коронавирус у нас за последните 24 часа е 52 години. От тях 139 лица са под 19 години. В болницата в Бургас видях бебета с пневмонии, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, като посочи, че ситуацията в определени области е започнала да става изключително сериозна. 

По последни данни, изнесени от него, в лечебните заведения са заети 58% от леглата за леки случаи на коронавирус и 65% в интензивните отделения. Ситуацията е като през октомври миналата година, но системата е подготвена и ще се справи, категоричен е Ангелов.

Започна имунизацията през е-регистъра, но без избор на ваксина

От днес започва имунизацията на хората, заявили желание да се ваксинират през електронния регистър. Те обаче няма да имат избор на препарат, въпреки, че в платформата има таква графа и възможност. Имунизацията ще се провежда само с ваксина на „AstraZeneca“, съобщиха на сайта на Столичната регионална здравна инспекция.

Причината е, че всички иРНК ваксини, като „Moderna“ и „Pfizer“, се пазят за хората, които осигуряват изборния процес. Като приоритетни се разглеждат и лицата от първите групи, които сега вече са преценили, че искат да се ваксинират, информира вчера на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Жени Начева.

Посочилите като предпочитание иРНК препарати ще трябва или да се задоволят с наличното или да чакат по-късна дата. Това засяга около 20 000 души, които са били записани за ваксинация до 14 март. 

Записалите се през електронната система до края на март са около 70 000 човека. Най-много желаещи има в София - около 30 000 души, а най- малко във Видин, Смолян, Монтана, Разград с около 700 души. 

Данните от последното денонощие

Регистрирани са 2 774 нови случаи на коронавирус при по-малък брой направени тестове - 13 691, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 20,26% от взетите проби са дали положителен резултат. 6 108 от тестовете са антигенни, от които положителни са 1 120. PCR тестовете са 7 583, като положителните са 1 654.

Най-много нови случаи има в София - 734, след това се нареждат Пловдив с 223 и Варна със 153. Няма област без открити нови случаи, като за пореден ден най-малко са те в Търговище - 7.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 269 579. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 38 531. Увеличава се значително и броят на настанените в болница - 6 395, което е с цели 378 повече за ден. В интензивни отделения са 501. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 644.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани са 2 531 души, така общият им брой достига 220 049.

Жертвите на болестта у нас са 10 999, 97 от които са от последното денонощие. 

Общият брой на имунизираните у нас е вече е общо 309 145, като лицата със завършена втора имунизация са вече 52 735. За последното денонощие има 6 995 поставени ваксини срещу COVID-19

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници