Може ли работодател да задължи работниците да се ваксинират

Може ли работодател да задължи работниците да се ваксинират
A A+ A++ A

Ваксинирането срещу коронавирус е доброволно и право на всеки човек е да направи личен избор. Това посочи д-р Тодор Капитанов, председател на КНСБ-Смолян и национален секретар на синдиката, цитиран от БТА.

Той отправя препоръката си по повод множество запитвания от работници от цялата страна, които твърдят, че са принуждавани от работодателите да се ваксинират. Това е абсолютно забранено по всички европейски норми, работодателят няма право да задължава работниците да се ваксинират, категоричен е синдикалният лидер

Сигналите от страната са както за опит за натиск, така и за заплахи за възможни последствия при отказ от ваксиниране.

В условията на пандемия се получават и други оплаквания от работещи, свързани с нарушени трудови права. Част от сигналите до синдиката са за удръжки от заплатите за закупуване на маски и дезинфектанти. Това е задължение на работодателя, а не на работника, уточнява Капитанов.

Други нарушения касаят ангажимента на работодателите при осигуряване на работното време и условията на работниците при дистанционната форма от вкъщи. Работата от "офис вкъщи" ще даде отражение както във физически, така и в психологичен аспект, смята д-р Тодор Капитанов.

Той препоръчва работодателите да организират навременни профилактични прегледи за работниците, като се очаква дългото взиране пред мониторите на компютрите да се отрази и на зрението на дистанционно трудещите се .

 

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници