Деян Денев: Няма търговска война за ваксините - има проблем и се търси виновен

Деян Денев: Няма търговска война за ваксините - има проблем и се търси виновен
A A+ A++ A

В рамките на месец, два-три в цяла Европа има недостиг на ваксини, в рамките на още няколко месеца в Европа ще има излишък на ваксини. Това смята БНР Деян Денев, който оглавява Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

"Няма търговска война за ваксините - има проблем и се търси виновен", каза той.

Денев сравни поръчването и снабдяването с ваксини с уравнение с няколко неизвестни на фона на сложния производствен процес.  

„Ако в процес на разработване имаме десетки ваксини, в Европа са разрешени само 4. Доста компании обявиха, че техните разработки към момента не демонстрират достатъчно добри данни и поради това ги удължиха, някои дори се отказаха“, обясни Деян Денев, като увери, че компромиси не се правят.

Специалистът обясни, че количествата ваксини са определени в средата на миналата година. Денев коментира, че разработката на „АстраЗенека“ е изглеждала най-бърза и най-обещаваща.

Относно развитието на COVID-19 Денев каза, че вирусът мутира много бързо.

„Фактът, че голяма част от населението на света, включително на България, няма никакво намерение да се ваксинира, означава, че този вирус ще има жизнено пространство и когато той има жизнено пространство, на него ще му бъде дадена възможност да мутира. Поне към момента изглежда, че ваксинационна компания, която да има 70% покритие и повече, каквито са целите, които гарантират успех, трудно може да бъде реализирана, не само в България", обясни той.

Денев очаква, че сега прилаганите ваксини ще трябва да се подобряват и адаптират.

Във връзка с нежеланите реакции той каза, че проследяването става в реално време.

„В рамките на два-три месеца компаниите, регулаторните агенции проследяват ваксинираните пациенти, проследяват информацията и обобщават", добави още той. 

"Борбата с толкова сериозно заболяване изисква наличие и на двата инструмента – лекарство и ваксина", заключи Денев

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници