Коронавирусът у нас: Още млади хора загубиха битката, новите мерки влязоха в сила

Коронавирусът у нас: Още млади хора загубиха битката, новите мерки влязоха в сила
A A+ A++ A

За поредно денонощие има млади хора сред жертвите на COVID-19 у нас. По данни на Единния информационен портал са починали жени на 36, 42 и 46 години, за които в системата все още не са въведени придружаващи заболявания. Битката с болестта са изгубили и двама мъже. Единият на 39 години с хронично бъбречно заболяване, а другият на 43 години  със сърдечно заболяване и диабет. 

Общо за денонощието са починали 95 души. За последните 24 часа са регистрирани 3121 нови случая на коронавирус. 502-ма души остават за лечение в интензивни отделения.

Висок е процентът на британския щам на Covid-19 в Пазарджишко

78 са карантинираните деца и учители в детските градини на пазарджишка област. Осем предучилищни педагози и две деца са с положителни проби.

РЗИ препоръчва на кметовете на общини, които са в червената зона, да направят мотивирано предложение до министъра на образованието - децата от задължителната предучилищна подготовка да могат да отсъстват по желание на родителя, след писмено уведомяване на директора.

Висок е процентът на изолирания британски щам на Covid-19, каза директорът на РЗИ-Пазарджик д-р Фани Петрова:

„Заболяването от Covid-19 протича доста по-тежко. Наблюдаваме, че обхваща вече цели семейни огнища. Боледуват семействата, боледуват млади хора, които се влошават много по-бързо, за кратко време. Смъртността е по-висока и децата също боледуват доста по-често и много често тези симптоми са с болки в коремчетата“.

Кюстендил: Няма ваксини за записали се преди месеци

Личните лекари в Кюстендилско алармират за огромен недостиг на ваксини в региона, заради което не могат да имунизират пациенти, записали се преди месеци. От сдружението на общопрактикуващите лекари в областта са изпратили писмо до здравния министър, за да изразят недоволството си, съобщава БНТ.

В област Кюстендил до началото на седмицата са получени едва 850 флакона, средно на един личен лекар се пада по един флакон с 10 дози. Това е крайно недостатъчно, категорична е д-р Силвия Стефанова, при която са записани близо 200 пациенти. Те чакат повече от два месеца, за да получат доза от ваксината.

Много трудно избирам кого да имунизирам. Най-важното е за тези, които са най-застрашени, много е трудно. Освен това, ние разполагаме само с един вид ваксина и някои пациенти се отказват, допълни д-р Стефанова.

Ние чакаме и звъним всеки ден за 10 дози, а накрая идват мобилни екипи и ваксинират 600 човека. Това беше поводът да напишем писмо до здравния министър и да потърсим помощ това положение да се промени, обясни д-р Стефанова.

Според нея е объркана методиката за разпределяне на ваксините. Моите пациенти искат да се ваксинират при мен и колегите ми, защото ни познават, а не да се редят по два часа на опашки, допълни общопрактикуващият лекар.

3121 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен център. Направени са 17 277 теста, което означава, че положителните проби са над 18%.

Учениците от 5. до 12. клас в София минават на дистанционно обучение за две седмици

Нови мерки срещу разпространението на коронавирус у нас влизат в сила от петък, 12 март. Учениците от 5. до 12. клас в София минават на дистанционна форма на обучение за срок от две седмици.

Заведенията и игралните зали могат да работя при капацитет от 50% и вече ще затварят в 22 часа. В София и областта става задължително носенето на маски за лице на пазари, тържища и базари. 

Дистанцията между посетителите ще бъде от метър и половина, а движението трябва да бъде еднопосочно. Започнаха и засилени проверки за спазване на новите мерки.

"Маските трябва да се носят правилно. Не допускаме хора без маски на пазара. Осигурено е еднопосочно движение, а служители ще контролират колко са посетители на пазара с пропускателен режим". Това заяви  директорът на "Пазари възраждане" Драгомир Димитров

През последните 24 часа са починали 95 души, а излекуваните са 1724. Продължава да расте броят на пациентите в болница – те са над 6600, като в интензивни отделения са 502 души. Най-много са новите случаи в София-град – 911. Следват областите Бургас – с 285, и Пловдив – с 255.

През последното денонощие са поставени 15 301 дози ваксини. Ваксинираните с две дози са вече близо 54 хиляди души.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници