Частен фалит избавя хората от доживотни дългове

Частен фалит избавя хората от доживотни дългове
Народният представител от ГЕРБ Емил Радев. Снимка: Монитор
A A+ A++ A

Депутатите от ГЕРБ ще предложат да се въведе десетгодишна абсолютна давност на задълженията на гражданите, съобщи депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

По този начин на практика ще бъде въведен режим, сходен до този на частния фалит на граждани, прилаган в САЩ.

Предложението за промяна в Закона за задълженията и договорите засяга задълженията на физически лица както към банки, така и към доставчици на всякакви монополни услуги – парно, ток, вода, газ, телефон и др., предаде bTV.

Абсолютната давност означава край на вечните длъжници.

Предложението се обсъжда вече повече от година. В същото време депутатите от ГЕРБ предложиха да се сложи краен срок, след изтичането на който даден дълг на гражданин се отписва.

В момента при данъчни задължения има 5-годишна давност. При всяко действие на публичен изпълнител обаче, дори да се вземе справка по уточняване на дълга, давността се прекъсва и започва да тече нов 5-годишен срок.

За данъчните задължения обаче е предвидена 10-годишна абсолютна давност.

През май ВКС постанови, че монополистите могат да търсят неиздължени сметки за ток, вода и парно само до 3 г. назад.

Според Радев, ако дългът е станал изискуем през 2008 г., през 2018 г., независимо че частният съдебен изпълнител продължава делото, то ще се прекрати и длъжникът ще може наново да гради своята семейна икономика, без да се притеснява за главница и лихви.

„10 години е дълъг срок и ако кредиторът не е успял да си събере задълженията, няма смисъл да продължава“, каза Радев.

Той обясни, че ако поправките в закона влязат в сила през 2013 г., делата за неплатените сметки и кредити до 2003 ще бъдат прекратени.

„Ако за 10 години например „Топлофикация“ не е успяла да си събере задълженията за парно от 2001 и 2002 година, вероятността да го направи тепърва е много малка“, отбеляза Емил Радев.

„В същото време текат и разноски по дела“, допълни той.

„Към момента само към частните съдебни изпълнители има заведени над 400 хил. дела за такива задължения, толкова са и към държавното изпълнение“, каза още Радев.

„Говорим за човешки съдби, по някакъв начин тези хора трябва да излязат от тази ситуация“, посочи народният представител от ГЕРБ.

Що се касае до дългосрочните ипотечни кредити, срокът започва да тече от момента на просрочена вноска, а не от момента, в който е изтеглен кредитът, уточни депутатът.

#ГЕРБ #Емил Радев #депутат #САЩ #Закона за задълженията и договорите #ВКС #давност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници