Избори 2021: Вижте къде могат за гласуват сънародниците ни в чужбина

Избори 2021: Вижте къде могат за гласуват сънародниците ни  в чужбина
A A+ A++ A

Административният съд в София гледа делото по жалбата на коалицията „Демократична България“ по казуса с видеозаснемането по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден. Делото се гледа по същество.

"Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес. Функциите и ролите на тези участници в изборния процес са изрично и лимитативно определени в ИК.", се посочва в Указанията относно обработването и защитата на личните данни в изборния процес, прието от КЗЛД и ЦИК.

Решението на ЦИК и Комисията за защита на личните данни забраниха на наблюдателите и застъпниците да заснемат броенето на бюлетини. Това коментира пред Евроком юристът на „Демократична България“ Надежда Йорданова. Според нея всяко лице, присъстващо в избирателната секция, е в официално качество и изпълнява функция, предвидена в закона. Тя допълни, че поради това може да се заснема броенето на бюлетини.

В тези указания се казва, че единствено медиите могат да заснемат броенето на гласовете. Всъщност това е още един аргумент в подкрепа на нашата теза, че хората, които са там, са в служебно качество. След като те са в служебно качество и медиите няма проблем да ги заснемат, аз не виждам защо други хора, които са там също в служебно качество, да не направят същото“, подчерта тя.

Йорданова допълни, че в момента има съдебен абсурд около оспорването на решенията на ЦИК, тъй като един решения могат да бъдат оспорени пред Върховен административен съд, но други на по-долна инстанция.

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата в 69 държави, в които ще има избирателни секции извън страната, при изборите за народни представители на 4 април.

Според външно министерство избирателни секции няма да има в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан, поради наличие на висок военен риск и заплаха за живота и сигурността на гражданите, както и опасността от терористични атаки.

От Министерството на външните работи потвърждават по-рано изразената си позиция относно нецелесъобразност от образуване на избирателни секции в държавите, съответно в местата, с изключително малък брой български граждани, които биха могли да упражнят правото си на глас, а именно: Пакистан (Исламабад), КНДР (Пхенян), Монголия (Улан Батор) и Ватикана.

За градовете Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен в Германия, Норберо в Дания, Флоренция, Колеферо в Италия секциите са под въпрос, ако властите там не дадат съгласие до 19 март. 

Пълният списък на избирателните секции в чужбина може да видите – ТУК.

 

#ЦИК #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници