Пандемията в развитие: Бум на повторно заразените в Чехия

Пандемията в развитие: Бум на повторно заразените в Чехия
A A+ A++ A

Скок на случаите на повторно заразяване с коронавирус отчетоха в Чехия. Това съобщи Националният институт за обществено здравеопазване, цитиран от агенция „Франс прес“. Броят на повторно заразените е 1400 към февруари, спрямо 158 в края на януари и 56 в края на 2020 г.

"Повторно заразените се увеличават заради големия брой заразени с COVID-19 по време на есенната вълна", се казва в изявление на института. Страната с население 10,7 милиона жители е регистрирала над 25 000 свързани с COVID-19 смъртни случаи и близо 1,5 милиона заразени.

Смъртността като процент от населението е най-високата в света, а броят на заразени като дял от населението е вторият най-висок в света по изчисления на АФП по данни от последните 14 дни.

Според Института за обществено здравеопазване са изминали между 68 и 359 дни между първото и второ заразяване на повторно заразените хора при средна стойност 142 дни. Средната възраст на повторно заразените е 42 години.

Въз основа на тези данни институтът заяви, че ще продължи да препоръчва на хората, които са преболедували COVID-19 все пак да се ваксинират, но след като е минало известно време.

Датското правителство обяви днес, че ще облекчи допълнително коронавирусните ограничения, като ще позволи на фризьорски салони, спа центрове и други услуги да възстановят работата си от 6 април, предаде Ройтерс.

Според съгласувания с парламента план още ученици ще възобновят уроците с.

Много от планираните схеми зависятот използването на т.нар. коронапаспорт, който показва дали притежателят му е ваксиниран, дали е прекарал Covid-19 или си е правил тест през последните 72 часа.

Фармацевти и лекари в Гърция обявиха, че се отнасят с недоверие към безплатните тестове за коронавирус, които гражданите ще си правят сами. Те подчертават, че няма гаранция за обективен резултат, а отпадъците могат да предизвикат екологични проблеми.

Част от лекарите в Гърция изразяват недоверие към резултатите от бързите тестове, които гражданите ще си правят сами.

Медиците считат, че тестовете трябва да се извършват само от медицинско лице, за да е достоверен резултатът. А резултатите трябва да се контролират от личните лекари.

В същото време фармацевтите поискаха заплащане за извършване на раздаването на безплатните тестове. Правителството уточни, че гражданите ще получават по един тест за Covid-19 на седмица безплатно, а фармацевтите ще бъдат компенсирани за тази услуга.

Раздаването на безплатни тестове събуди много спорове по отношение на отпадъците от изследването. Лекари предупреждават, че материалите от теста, независимо от резултата, трябва да се обработват съгласно законодателството в специални контейнери.

Хвърлянето на тестовите отпадъци в кофите за отпадъци може да предизвика дори разпространение на вируса, предупреждават специалистите.

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис заяви във вторник, че Гърция се надява да отвори от 14 май границите си за полети от Обединеното кралство и други страни с високи нива на ваксинация срещу Covid-19.

Междувременно пред в-к "Гардиън" Теохарис отбеляза, че неговата страна може да позволи ограничен брой летища да приемат полети още от парил.

"Някъде от средата на април трябва да можем да приемем граждани на Обединеното кралство и на хора от други държави съ силна ваксинация, за да тестваме новите правила на няколко входни точки, не на всички 20 летища, но най-често използваните, като тези на Корфу, Ираклион на остров Крит, Атина и Солун", обясни той.

Обединеното кралство отбелязва една година от първия локдаун. В рамките на тази година броят на жертвите на Covid-19 надхвърли 126 000. 

Точно в 12.00 часа на обед британците отбелязаха с едноминутно мълчание годишнината и почетоха паметта на жертвите на пандемията. Премиерът Борис Джонсън даде висока оценка за проявения висок дух след първия локдаун и поднесе съболезнованията си на близките на жертвите. 

По-късно с падането на здрача в цялата страна хората ще излязат пред праговете на домовете си с телефони, свещи или прожектори в рамките на бдение, организирано от благотворителната организация „Мари Кюри“. Всички забележителности в Лондон и други градове ще бъдат ярко осветени през нощта. 

Здравният министър Мат Ханкок заяви, че последната година вероятно е най-трудната за цяло едно поколение, но усилията на здравепозването и масовото ваксиниране дават големи надежди на хората.

Кралица Елизабет Втора изпрати букет до болницата „Сейнт Бартоломю“ в Лондон, където нейният съпруг принц Филип наскоро претърпя операция заради стар сърдечен проблем. 

Въпреки някои съобщения, че разхлабването на ограниченията може да бъде забавено, официален говорител на премиера заяви днес, че „пътната карта“ на Борис Джонсън за излизане от локдауна върви по план.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници