Иран доставял оръжия на Сирия през Ирак

Иран доставял оръжия на Сирия през Ирак
Летателните апарати на авиокомпаниите „Иран еър”, „Махан еър” и „Яс еър” привидно извършвали хуманитарни доставки. Снимка: Reuters, Архив
A A+ A++ A

Според доклад на правителството на САЩ Иран използва цивилни самолети, за да доставя през въздушното пространство на Ирак големи количества оръжия за режима в Сирия.

Багдад отрече тези обвинения, предадоха световните агенции, цитирани от Дарик.

Американските власти са идентифицирали 117 ирански самолета, които транспортирали военен персонал и оръжия в Сирия, става ясно от доклад на министерството на финансите.

Летателните апарати на авиокомпаниите „Иран еър“, „Махан еър“ и „Яс еър“ привидно извършвали хуманитарни доставки.

Тези въздушни превозвачи вече са обект на санкции, наложени от САЩ – американски граждани не могат да търгуват с тях, а активите им в страната са замразени.

САЩ обаче изброяват сега самолетите индивидуално, отчасти за да окажат натиск над Ирак да вземе мерки срещу иранските оръжейни доставки за Сирия, които преминават през иракското въздушно пространство, отбелязва АП.

Снабдяването на режима в Сирия с оръжия било организирано от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция – елитна част на иранските въоръжени сили, твърди докладът на министерството на финансите на САЩ. Такива полети били извършвани почти ежедневно, уточнява БТА.

Ирак незабавно отхвърли обвиненията на САЩ като неоснователни, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на премиера Нури ал Малики Али ал Мусауи.

Иран увери по-рано Ирак, че доставя в Сирия само хуманитарна помощ, припомня ИТАР-ТАСС.

Американски сенатори заплашиха да съкратят  помощта, която САЩ предоставят на Ирак, ако той не спре да разрешава преминаването на такива ирански самолети през въздушното си пространство.

През финансовата 2012 г., която завършва в края на септември, САЩ отпуснаха на Ирак 1.7 млрд. долара.

#САЩ #Иран #Сирия #Ирак #оръжия #Багдад #Нури ал Малики

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници