Промените в ноктите и косата през бременността

Промените в ноктите и косата през бременността
A A+ A++ A

През бременността настъпват редица промени в тялото на жената, но се променя и емоционалното й състояние. Често бременната изпитва несигурност и се пита дали това, което установява като промени, е нормално и какво може да очаква да й се случи. Ето какво знаем по отношение на ноктите и косата.

Ноктите се изменят още през първите седмици – растежът им се ускорява. Те стават по-лъскави, но и се чупят по-лесно. Не е препоръчително бременната да лакира често ноктите си, както и да посещава салони за красота, в които се усеща силната миризма на лак за нокти или други химикали, тъй като има данни, че някои вещества са тератогенни (могат да причинят аномалии при плода).

Космените фоликули и косата също реагират на хормоналните промени. Бременната често има усещане за по-красива коса. Възможно е да се наблюдава хипертрихоза (засилено окосмяване), което регресира след раждането.

Боядисването на косата не е препоръчително по време на бременността, тъй като боите за коса съдържат вещества, които могат да бъдат абсорбирани през кожата и инхалирани, без да знаем дали и по какъв начин се отразяват на плода. Поради промени в структурата и жизнеността на косъма при боядисване често полученият цвят е различен от този, който обикновено се получава при използване на една и съща боя за коса.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници