Йоко Оно връчва награда за мир на „Пуси Райът”

Йоко Оно връчва награда за мир на „Пуси Райът”
Вдовицата на Джон Ленън учреди стипендията „ЛенънОно“ през 2002 г. в памет на активистката дейност на своя покоен съпруг. Снимка: AP
A A+ A++ A

Вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно ще награди в петък със своята стипендия за мир „ЛенънОно“ трите пънкарки от руската група „Пуси Райът“, които са задържани в арест в Русия.

„Пуси Райът“ бяха осъдени на две години затвор за отправяне на протестна „молитва“ срещу руския президент Владимир Путин в московския катедрален храм „Христос Спасител“.

Наградата ще бъде връчена на Пьотър Верзилов, съпруг на Надежда Толонникова – една от трите осъдени млади жени, съобщи международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“, цитирана от БТА.

Церемонията в Ню Йорк ще се състои десет дни преди началото на процеса на апелативна инстанция срещу пънкарките, който е предвидено да започне на 1 октомври в Москва.

„Благодаря на „Пуси Райът“ за тяхната акция, имаща за цел да донесе свобода на словото за всички жени“, обяви Йоко Оно в комюнике, предаде bTV.

Вдовицата на Джон Ленън учреди стипендията „ЛенънОно“ през 2002 г. в памет на активистката дейност на своя покоен съпруг. Тя е присъждана веднъж на две години на хора, работещи за мира по света.

#Джон Ленън #Йоко Оно #Пуси Райът #Русия #Владимир Путин #президент на Русия #Амнести интернешънъл #Ню Йорк #Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници