НСИ: За пръв път повече българи се връщат от чужбина и остават, отколкото напускат страната

НСИ: За пръв път повече българи се връщат от чужбина и остават, отколкото напускат страната
A A+ A++ A

Пет пъти повече българи са се върнали в страната през миналата година и са заявили нов адрес в сравнение с напусналите – 30 хил. завърнали се и 6 хил. заминали, сочат данните на НСИ. 

„Обичайно тази пропорция е в полза на заминаващите, а през 2020 година за първи път много по-малко хора са заминали в чужбина. Вече е сериозен обемът от граждани, които се завръщат в родината си, и това се отразява драматично на някои пазари. Според мен Пловдив е такъв пазар“, анализира статистиката Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) пред investor.bg.

Данните на НСИ сочат, че сред завърналите се в родината си българи миналата година най-голям е процентът на имигрантите от Турция, около 25%. „Съвсем логично е тези хора да придобиват жилищна собственост в Южна България, най-вече в Кърджали и особено в Пловдив. Вторият по големина град у нас е лидер по ръст на миграцията и виждаме, че там има скок на сделките с имоти с 34%“, посочва Ганев.

Според него групата на завръщащите се в родината си наши сънародници е невиждана като обеми до момента. Това са хора, които се връщат по обективни причини - загуба на работа, намалели доходи, които обезсмислят пребиваването им в чужбина. Затова те решават да потърсят нови възможности в България, което се отразява не само на имотния, но и на трудовия и други пазари.

 

#НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай