САЩ: Невероятна промяна в България след атентата в Бургас

САЩ: Невероятна промяна в България след атентата в Бургас
Президентът на САЩ Барак Обама говори пред Общото събрание на ООН. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След атентата в Бургас на 18 юли специалните служби в България проявили висок професионализъм и ефективност според съветника по сигурността на американския президент Барак Обама - Джон Бренън.

Високата оценка той даде по време на среща с българския държавен глава Росен Плевнелиев часове преди откриването на 67-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде БНР.

„За мен беше истинско удоволствие да чуя личното послание на президента Обама, преди да се видим довечера с него, послание на голяма благодарност. Той каза: „Ние просто виждаме в часовете след атентата една невероятна промяна в България, българските институции, които водят, които работят с нас“, коментира Росен Плевнелиев.

Джон Бренън и Росен Плевнелиев разговаряха и по теми, свързани с енергийната сигурност и бъдещи американски инвестиции у нас.

Бренън бе в България на 24 юли и се срещна с премиера Бойко Борисов.

„Ще продължим да подпомагаме България в разследването на атентата в Бургас в идващите седмици и месеци“, каза тогава съветникът на Барак Обама.

Как държавите от Балканския регион да обединят усилията си, за да привличат повече външни инвеститори пък бе основната тема в разговора на Росен Плевнелиев с косовския президент Атифете Яхяга.

С представителите на българската еврейска общност в Ню Йорк президентът договори съвместни действия за честването през 2013 г. на 70-годишнината от спасяването на близо 50 000 евреи през Втората световна война.

С българските евреи в Ню Йорк Росен Плевнелиев разговаря и за предстоящото си посещение в Израел, от което очаква бъдещи сериозни инвестиции в България, най-вече в сферата на иновациите и високите технологии.

#Общо събрание на ООН #ОС на ООН #ООН #Росен Плевнелиев #Президент на България #Джон Бренън #Барак Обама #Президент на САЩ #Атифете Яхяга #президент на Косово #атентат #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници