Външните министри на Македония и Гърция обсъдиха спора за името

Външните министри на Македония и Гърция обсъдиха спора за името
Никола Попоски (на снимката) казал на гръцкия си колега Димитрис Аврамопулос, че трябва да се зачитат гражданските и човешките права на македонците, които имат право на самоопределение. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри на Македония и Гърция Никола Попоски и Димитрис Аврамопулос обсъдиха спора за името на двустранна среща в Ню Йорк.

Двамата се срещнаха за първи път преди откриването на 67-ата сесия на Общото събрание на ООН, предаде БГНЕС.

Спорът за името датира от отделянето на Република Македония от бивша Югославия през 1991 г. заради същото наименование на област в Северна Гърция.

Заради този неразрешен спор Гърция блокира участието на Македония в редица международни организации, както и преговорите й за членство в ЕС и НАТО.

„20 години след началото на спора за името на Република Македония двустранните отношения са значително променени“, се казва в информацията на държавната агенция в Скопие.

От македонска страна е било поискано властите в Гърция да зачитат решението на Международния съд от Хага и да не блокират евроинтеграцията на Република Македония.

Димитрис Аврамопулос е отказал да поема ангажимент по този въпрос, но поискал властите в Скопие да зачитат чувствата на гръцкия народ по отношение на тяхната история.

Гръцкият външен министър е уверил македонския си колега, че Гърция има готовност за намиране на решение на спора и подчертал, че неговата страна е направила известен компромис чрез съгласието си да се използва и името Македония.

Никола Попоски от своя страна казал, че трябва да се зачитат гражданските и човешките права на македонците, които имат право на самоопределение.

Димитрис Аврамопулос признал, че първоначалната гръцка позиция по отношение на Република Македония, че тя е заплаха за Балканите и че тя има териториални претенции към Гърция, вече не е валидна.

#Македония #Гърция #Никола Попоски #Димитрис Аврамопулос #министър на външните работи #ООН #Ню Йорк #спор за името

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници