НАТО на помощ на държавите, преминали през Арабската пролет

НАТО на помощ на държавите, преминали през Арабската пролет
Соломон Паси взе участие в международната конференция „Предизвикателства и изпитания пред НАТО в следващите 10 години”, която се проведе във Военния клуб в София. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Фокусът на НАТО в момента е насочен към Изтока и страните от Арабския свят, които в момента се възстановявт от Арабската пролет, заяви Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб в България.

Бившият министър на външните работи взе участие в международната конференция „Предизвикателства и изпитания пред НАТО в следващите 10 години“, която се проведе във вторник във Военния клуб в София.

По думите му след Арабската пролет в страните от Близкия изток и Северна Африка протичат процеси, от които зависи бъдещото икономическо възстановяване на региона.

Страните от Близкия изток и Северна Африка имат нужда от сериозни инвестиции, за да може процесите по преминаване от авторитарните режими, които през последната година бяха сменени, да се осъществят бързо и с възможно най-малко последствия за обикновените хора, каза още Паси.

Социологът Андрей Райчев акцентира върху факта, че НАТО спрямо Арабския свят води „неискрена политика“.

По думите му в момента се подготвя военен сблъсък, който вероятно ще стане факт след президентските избори в САЩ, които ще се проведат през ноември.

Райчев вижда в арабските страни „гигантски демографски взрив“. Според него проблемите там са свързани с невъзможността да се контролира огромното множество от младежи, които искат същите права като връстниците си навсякъде по света.

Друг проблем според социолога в отношението на НАТО е фактът, че в момента се наблюдава борба за „власт за региони“ и от нея зависят западните политики спрямо всяка една от засегнатите страни поотделно.

По думите на Райчев народът в тези страни не е обединен, „няма общ консенсус“ и единственото нещо, което обединява всички араби и персийци в Близкия изток, е унищожението на Израел.

В Алианса е сменен моделът, по който се гледа на тези страни – от консолидирани групи от няколко страни в региона, свързани помежду си, към директни връзки с всяка една страна, особено с тези в Персийския залив, обясни Никола де Сантис – шеф на дирекция „Близък изток и Африка” в НАТО.

По време на конференцията стана ясно, че това, което НАТО може да направи като миротворческа организация, е преходът в региона да се осъществи по граждански, а не военен начин, както стана в Либия и както е в момента в Сирия.

Според бившия посланик в Тунис и директор на Дирекция „Политика за сигурност“ в Министерството на външните работи Петко Дойков в региона в момента се наблюдават няколко съществени фактора, от решението на които зависи бъдещето на региона:

Политическа нестабилност – в Тунис, Египет, Алжир и Либия новите правителства все още не могат да установят ефективен контрол.

Трудна икономическа ситуация – независимо че в основата си икономическите проблеми предизвикаха Арабската пролет, в близко бъдеще не се вижда възстановяване на икономиките на засегнатите страни. За да се промени тази лоша перспектива, са необходими инвестиции.

Преходът към демокрация – заради силните колебания в посоката, която трябва да изберат, правителствата в тези страни се нуждаят от консолидирано управление (т.е. обединяващо различни политически партии и шериатската власт). Това обаче може да стане единствено ако има съответното финансиране от развитите страни, тъй като съществува опасността от нови радикализирани формации.

Новият елит – авторитарните режими не са позволявали съществуването на такъв елит и по тази причина трябва да се култивира нов такъв елит, който може да обедини хората и да бъде основата на нов интелектуален елит и нови предприемачи.

Това, което НАТО може да направи в региона, е да помогне при разрешаването на военни конфликти и при управлението на сериозните оръжейни запаси, с които новите правителства трябва да се справят след смяната на старите режими, коментира Дойков.

По отношение на икономическите поблеми НАТО също може да се окаже решение, като се погрижи за осигуряване на енергийната сигурност в региона, както и проблемите, свързани с хранителните и питейните запаси, и здравословната сигурност.

#НАТО #Изтока #Арабския свят #Арабската пролет #Соломон Паси #България #Военния клуб #София #Близкия изток #Северна Африка #Андрей Райчев #САЩ #Израел #Сирия #Либия #Тунис #Петко Дойков #Египет #Алжир #Министерството на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници