Плевнелиев пред ООН: Незабавно да спре насилието в Сирия!

Плевнелиев пред ООН: Незабавно да спре насилието в Сирия!
Президентът на България Росен Плевнелиев бе сред първите осем държавни ръководители, които се обърнаха към Общото събрание на ООН на септемврийската му сесия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев направи изказване в рамките на Общия дебат на 67-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, който беше открит във вторник, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев беше сред първите осем лидери, които се обърнаха към световната общност от трибуната на Общото събрание.

В обръщението си президентът заяви, че няма кауза, която да оправдава убиването на невинни хора и отново посочи, че способността да бъде въздадена справедливост е ключова за противодействие на международния тероризъм.

„За съжаление, няма държава или общност, които да са застраховани срещу терористични атаки. Само преди няколко седмици в София отдадохме почит на загиналите петима израелски и един български гражданин, загинали при атентата на Летище Бургас”, каза Росен Плевнелиев.

Той потвърди решимостта на България да положи всички усилия и да изправи пред съда извършителите и организаторите на терористичния акт.

Президентът беше категоричен, че е напълно неприемливо извършването на подобна жестокост в името на религиозни вярвания.

Пред Общото събрание на ООН той заяви, че продължаващото насилие в Сирия предизвиква сериозно безпокойство и е довело до пълната загуба на легитимност на управляващия режим.

„Нарастването на броя на бежанците и влошаването на хуманитарната ситуация в страната създават сериозни рискове за съседните държави”, посочи президентът.

Плевнелиев призова виновните за извършените престъпления да бъдат изправени пред Международния наказателен съд и изрази солидарността на България с действията на Европейския съюз по оказването на хуманитарна помощ на пострадалите цивилни граждани в Сирия.

Държавният глава изрази категоричната подкрепа на България за мирните инициативи на ООН и предложенията на специалните представители на световната организация Кофи Анан и Лакдар Брахими за прекратяване на насилието в Сирия.

Според българския президент незабавното спиране на кръвопролитието трябва да бъде последвано от период на преход в Сирия и създаването на правителство, което да представлява всички общности в страната.

По думите му по този начин ще бъдат гарантирани правата на гражданите, независимо от религиозната и етническата им принадлежност.

В обръщението си президентът отбеляза очакването на международната общност за подновяване на усилията за намирането на трайно и взаимно приемливо решение на Близкоизточния мирен процес.

„България се надява скоро да бъдат подновени преките преговори между Израел и Палестинската автономия, които да отговорят на легитимните интереси и на двете страни и да доведат до постигането на общо споразумение”, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът се обяви също така за повече усилия на международната общност по въпросите на разоръжаването и неразпространението на оръжия за масово унищожение.

Той призова Иран да окаже пълно съдействие на Международната агенция за атомна енергия по отношение на ядрената си програма и за спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

„Необходимо е да бъде подновен диалогът на високо равнище за бъдещото на иранската ядрена програма, както и демонстрация на ясна политическа воля на властите в Техеран да предприемат конкретни стъпки за възстановяване на доверието на международната общност”, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че усилията на политическите лидери трябва да бъдат насочени към насърчаването на толерантността между различните етнически и религиозни общности.

България е готова да сподели своя опит с други общества в преход, каза Росен Плевнелиев и даде за пример постиженията на мирния преход в страната, който съхрани традициите на толерантност и диалог между етническите и религиозните общности в българското общество.

В словото си президентът беше категоричен, че България ще продължи да подкрепя процеса на разширяване на Европейския съюз със страните от Югоизточна Европа и Западните Балкани.

„Убедени сме, че всяка страна от региона трябва да има своето бъдеще в Съюза и това може да стане след като бъдат изпълнени необходимите критерии за членство”, каза още Плевнелиев.

Той подчерта също така, че изпълнението на националните програми за реформи в рамките на преговорния процес трябва да бъде придружено и от разрешаването на всички въпроси на добросъседските отношения, в съответствие с европейските стандарти.

Това ще бъде от полза за всички страни на Балканите, както и за тяхната европейска перспектива, каза посочи Плевнелиев.

Той отново припомни, че насърчаването на икономическите връзки между държавите от Югоизточна Европа и реализирането на проектите в областта на транспортната инфраструктура и на енергетиката ще допринесат за развитието на общоевропейските транспортни коридори и ще имат общ позитивен ефект за народите на Балканите.

„Преди няколко месеца на Конференцията „Рио+20” дадохме заявка за изграждането на „по-зелен” и по-сигурен свят и всички обявихме, че пътят на устойчивото развитие е единствено правилният. Време е да продължим напред и да предприемем конкретни действия”, заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова също така за конкретни действия по целите за устойчиво развитие от дневния ред на Конференцията „Рио+20”.

По думите му те трябва да бъдат включени в рамковата програма на ООН за развитие след 2015 г. и България има готовност да подкрепи дейността на Икономическия и социален съвет на ООН в тази посока.

Според президента всяка стратегия за икономическо развитие трябва да отчита водещата роля на образованието, като най-добра инвестиция в бъдещето на следващите поколения.

Във връзка с това държавният глава приветства назначаването на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за изпълнителен секретар на новата инициатива на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун в областта на образованието.

Президентът потвърди и подкрепата на България за кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандат като генерален директор на ЮНЕСКО.

#Росен Плевнелиев #президент #ООН #Сирия #София #Бургас #атентат #България #Иран #Израел #Европейския съюз #Европа #ЮНЕСКО #Ирина Бокова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници